15 юни 2009

Дошло е време за справедливост

Когато президентът Франклин Делано Рузвелт за първи път в историята използвал радиото в предизборна кампания, останал в учебниците не само с този факт, но и с невероятния успех на неговите "Разговори край камината". Защо ли? Защото никога не казал: "Моята програма е такава и такава, затова гласувайте за мен"! Не! Той винаги започвал с: "Вие, почтените хора на Америка, имате нужда от...". Очевидци разказват, че американците, които слушали тези разговори край камината, не само кимали пред радиото в знак на съгласие с думите на Рузвелт, но и мърморели на глас: "Да, да, точно така, точно това искам..."

Най-важната дума, която вълнува гражданите на България след 20 години преход, е СПРАВЕДЛИВОСТ. Тук и сега. А още по-точно, липсата на СПРАВЕДЛИВОСТ. Тук и сега. Поне, според мен.

Тази, същата справедливост, без която българинът прави кардиналния извод: "Всички са маскари! Няма да им гласувам!".
Тази, същата справедливост, без която българинът започна да мрази демокрацията и да тъгува по несвободата на едно отритнато от целия свят псевдообщество.
Тази, същата справедливост, без която българинът загуби интереса си от политиката и от ценността на гласа си.

Но, не и онази справедливост на Янето, изчерпваща се с абревиатура, камионетки и кутия цигари за затворниците.
Не и онази справедливост на комунизма, в която всички са равни в мизерията си.
Не и онази справедливост на утопията, в която и ти, и съседът ти имате еднакви пушещи коли, ходите на едни и същи бунгала в зателените къмпинги, получавате еднакви ниски заплати и за кокошкаря няма прошка, а за милиона - пак...милион.

Не!

Става дума за онази, искрената, осъзната, универсална СПРАВЕДЛИВОСТ, която дава усещането, че живееш в свобода и твоите права и интереси са най-важният, неосъзнат в един момент дори, избор. Онази справедливост, която е нормално, естествено състояние на нещата, а не фасадно и изкривено.

Този политик, който прегърне нея, универсалната СПРАВЕДЛИВОСТ, ще е новият герой на своето време.

Знайте, човек, освен от благосъстояние, измерващо се в пари, има неизменна нужда и от благосъстояние, измерващо се в усещане. В усещане за СПРАВЕДЛИВОСТ.

Просто, днес е дошло времето и за нея! Поне, според мен.
Facebook

4 коментара:

  1. Дай, Боже, да имаме възможност да осъществим Справедливостта!

    ОтговорИзтриване
  2. Sme6no e takyv 4ovek da ni govori za spravedlivost, tradicii, 4estnost ... Dano e minimalen broja na horata, koito 6e se pdovedat ot "harizmati4nia" Ivan Kostov - 40beyt s edni epohalni zaslugi za hala na dyrjavata ni ...
    Tvyrdo NE za nego.

    ОтговорИзтриване
  3. Чекай, чекай малко,
    чекай,чекай малко!
    Политически труп и справедливост? Колкото аз мога да бъда Валентина Терешкова! Ха-ха-ха!

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимуси- комунисти, навреме купувайте лоукост билети, щото ще свършат... В краен случай - за Магаодан от любимия ви пъпеш Слави Тр. С влаковите композиции ще ни излезете по-евтинко... Ама високите ви другари ще храним тук на топло. Няма да ни се досвиди. Данъците, които плащаме почтено, ще стигнат и за това...

    ОтговорИзтриване