21 юни 2009

Една истинска история за Гошо и Станишев

Това е таблица, в която съм въвела числа, които обаче се явяват прозаичните стойности на 11 средностатистически български живота в сегашно, истинско време.

Фирмата е малка, с 10 работника, които работят за собственика Гошо, който е и управител, произвеждат обувки, за родния пазар. За повече прегледност съм ползвала произволна таблица, без да копирам формата на счетоводния баланс или ОПР. Фирмата на Гошо, както и всяка друга родна фирма, е под натиска на кризата. Теглил е преди 5 години кредит от 400 000 лв. за машини и оборудване, при 12% годишен процент на разходите. За да му отпусне банката кредита, обаче, е изискала собствено участие от 100 000 лв., които Гошо е събрал от предишни печалби и от роднини. Изплатил е до момента половината от заема към банката. Във втората колонка са числата, които Гошо съвестно отчита пред държавата. Видно е – произвеждал е 2200 чифта обувки на месец, продавал е на едро чифта за 30 лв., получавал е за тях 66 000 лв. След всички удръжки са му оставали почти 3000 лв. печалба. Внесъл е 10-те процента данък печалба.

Към настоящия момент обаче, нещата са вече различни /трета колонка/ – продажбите вече са намалели с 30% /продава 1540 чифта на месец/, за да преодолее това препятствие е намалил със същия процент работниците си /от 10 човека вече са 7/, оттук падат със същия процент и разходите за нафта и поддръжка на микробуса, телефона, тока, водата, суровините, възнаграждението за счетоводната фирма... Притиснат от конюнктурата, той е намалил с 5% и своите цени на едро. Постоянни величини остават предишните /а не новите въведени от банките по–високи лихви/ суми по главницата и лихвата по кредита. За да изпълни призива на социалната министърка, не намалява заплатите на работниците и съответно не падат осигуровките, които внася в бюджета. Като теглим чертата, обаче, пляяяяс - само за половин година Гошо вече е … на загуба. Мдааам… Какво ли го чака Гошо след 5 юли, когато и парите на Масларова ще свършат?

Днес задавам първия въпрос към управляващите и по-специално към министър-председателя на България Сергей Станишев: Коя от мерките в Антикризисния план на Вашето правителството помага на Гошо, Пешо, Мишо, Тишо и останалите представители на дребния и среден бизнес, както и на техните работници, за да оцелеят? Коя точно, моля?

Вторият въпрос е следният: Според Вас, уважаеми Станишев, как да оцелее този бизнесмен и работниците около него – да съкрати работници или да намали заплати? Ако съкрати - лошо, ако намали заплати – пак лошо. Представяте ли си колко бизнеси в България ще са принудени да влязат /и някои сигурно вече са и с двата крака там/ в т. нар. сива икономика, за да се запазят? Дали могат да си позволят лукса да фалират? Освен човешки съдби, на врата им висят и кредити за връщане към банки и към роднини. На всичкото отгоре, представяте ли си, рокере Станишев, не могат да си разрешат удоволствието да продават по-скъпо, нито пък доставчиците им на суровини – на загуба…

Трети въпрос: Не мислите ли, драги Станишев, че мерките на Масларова са точно, колкото да се добута до изборите? Мерки някакви - да, но краткотрайни и по никакъв начин не предполагащи устойчиво развитие?!

Четвърти въпрос: Тъй като в примера изобщо не е взето под внимание ДДС, знаете ли, ди-джей Станишев, колко по-малко ще влиза в бюджета само от преминаването на осигуряване на работниците върху минимална заплата? А от продажби, примерно, на 30% от стоките без фактура, сещате ли се? Можете ли да изчислите с колко ще изгори бюджетът?

Пети въпрос: Знаете ли, български министър-председателю, че единственото, което иска един бизнесмен е увеличаване на продажбите и нарастване на покупателната способност на населението? Това става не със съкращения и намаляване на работните заплати, а точно обратното. Гошо обаче е принуден да прави първото и да се сгромолясва бавно и полека в сивата икономика, ако и данъкът печалба да е само 10 на сто. Вие какви условия му създавате, за да прави обратното?

Шести въпрос: Сещате ли се, червени другарю, че бизнесът се нуждае от условия за развитие, например чрез намаляване на осигурителната тежест? И че точно с толкова Гошо, подобните му бизнесмени и работниците им ще успеят да оцелеят - например, само от намаляване на осигуровки той ще може да излезе на нула в конкретния случай. И това ще е по-лошият развой на бъдещето му. Да се радва на нулата, ли?

Седми въпрос: Знаете ли, че построяването само на магистрала “Хемус”, например, ще донесе много повече ползи на бизнеса, отколкото боядисването и реновирането на всички училища, детски градини и читалища в България взети заедно? Защото от София до Варна, примерно, където са основните му пазари, Гошо ще достига за по-малко време и с по-малко нафта, пък и по пътя ще намери нови, потенциални клиенти? И че точно в криза основната част от антикризисния ти план да е точно освежаването на подобни заведения е екзотика, лукс и пълна безотговорност на гърба на Гошо, Пешо, Мишо, Тишо и техните работници? Така ли е, социални ми, Станишев?

Осми въпрос: Дали пък се сещате, тъй като и защото сте социалист, Станишев, че никак, ама никак не помагате на Гошо, Пешо, Мишо, Тишо и всички останали дребни и средни бизнесмени и на техните работници в България като пръскате ПОЛОВИН МИЛИАРД ЛЕВА за междуселски пътища, където Гошо, Пешо, Мишо и Тишо нямат нито един клиент, ако и да са общини на коалиционния ви партньор и мандатоносител – ДПС? Както и, о, мили Боже, почти 50 милиона лева да отпускате за реконструкция на КИНОЗАЛАТА В РЕЗИДЕНЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА Първанов, РЕМОНТ НА "БОЯНА", КАКТО И НА ХОТЕЛ В ДРУГА РЕЗИДЕНЦИЯ - "ЕВКСИНОГРАД", КАКТО И НА МНОГО ЛОВНИ СТОПАНСТВА, например? Останалите милиарди, де са? Пак там? А колко от тези проекти ще върнат добавена стойност?

Осъзнавате ли всичко това? Да? Или не? Това е всъщност въпросът! Другото е предизборен bullshit…
Facebook

1 коментар:

  1. Браво! Много точно! Да, Гошо ще намали парите за счетоводство (500-350), защото няма откъде другаде и ние, счетоводителите, заминаваме с червената вълна към мътното. Там да знае, другарят Станишев, е едрата риба.

    ОтговорИзтриване