10 март 2010

Ами, ако частният бизнес излезе да стачкува?

Днес стачкуват джипитата - вдига се здравната осигуровка.
Стачкуват тютюнопроизводителите - вдига се акциза върху цигарите.
Стачкуват учителите - поръчват се нови учебници.
Стачкуват полицаите - позволява се на всички униформени /освен на служители на КАТ/ да глобяват шофьори.
После стачкуват енергетиците - вдига се цената на парното и тока.
Утре стачкуват горските - слага се такса "новопосадено на мястото на отсечено от "приятели" дръвче".
Стачкуват пилотите - въвежда се нова, интерпланетарна такса "Вход към Луната".
Стачкуват ваксаджиите - издава се депеша в обувните магазини да се продават само лачени обувки.
Стачкуват прост/итутките/ - определя се прост/осмъртен/ данък за държавно-позволено удоволствие.
Стачкуват матричарите - кой ще вземе повече пари за последния модел матрица на Бг обществото
Стачкуват ...


Мама му стара, ми то било много лесно. Каквото и да стане в тази пуста държава, натоварваш частния бизнес и си готов. Да сте виждали частен бизнес да стачкува? Било криза? Много важно! Частният бизнес ще го отнесе. Щото не стачкува. Пък и няма как! Нана-нана-на...

Джипитата стачкуват - пляяс, 2% по-висока здравна осигуровка. Нямало пари за болниците и село Горно-Нанадолнище излязло на протест - пляяяс, спираме здравната реформа. Фермери, прочие земеделци, водят крави до Народното събрание - даваме им дотации от бюджета. Тютюнджии искат по-големи цени за келявия си тютюн, доматаджиите, например, го издухват. Криза е и енергетиците са в опасност да слязат от върха на таблицата за най-скъпо платените наемници в България. Въй, ама как? Я, да друснем... кого? Е, как кого - частният бизнес!

Каквото и да става, ще го отнася той. Може ли да го обложим двойно? Разбира се - те не стачкуват! В криза сме, откъде да вземем пари? От частниците! Ах, тези душегубци на достойния чиновнически труд на милиони знайни и незнайни труженици, изтъркали лакти по свещеното бюро - от министрества, агенции, комисии, промишлени, търговски, че и промишлено-търговски палати, областни, общински администрации... Двойно ще ги ударим! И като собственици, и като управители на техните малки фирми. Ама пита се в задачката - защо не и повече? Освен, че, ах, гадините, са си и управители едновременно, що да не ги обложим и заради това, че са и отговорници по трудовата медицина, и по охраната на труда, и по противопожарната безопасност, и по опазването на околната среда, и по хигиена, и по ...

Така, петорно облагани, ще разберат къде им е мястото - да обгрижват Нейно величество администрацията на тази бедна, бедна страна. Тук да си чиновник, изобщо на бюджетна издръжка, звучи гордо! Нищо, че е криза - за тях тя не важи! Ок, бе, готин, ех, чиновнико, като искаш адреналин, пари и себеутвърждаване, иди в частния бизнес. Оцелявай, без да имаш време за обедна почивка, сладко кафенце, обсъждане на идващата лятна почивка или колко коня има тъпата ти нова кола, втора употреба.

На война като на война, каза един премиер. Ама защо като е криза, да не е като при криза? А, сега ми кажете, какво ще се случи, ако частният бизнес, след всички удари, нанесени под благовидния предлог "И ний сме дали нещо на света", реши да плаща заплати и осигуровки с три месеца закъснение, като, разбира се, плати и всичките лихви заради закъснението? Откъде милите държавни служители и прочие бюджетари, които толкова обичат да правят стачки, ще получат заплатите си и осигуровките си в този отрязък от време?

Пък и защо ли като е криза, само частният бизнес да я поема? Като е криза, значи е криза. Както бизнесът се лишава, така и всички останали да понесат своя дял! Нямало пари! Ми колкото са постъпленията в държавата, толкова са и харчовете й! Кой друг е измислил по-готина система? Гърция ли? Оооо, ако искате, няма проблем, не сме далече и от нея. Тогава, обаче, Гърция ще изглежда като цвете! Щото поне социализЪм не я е тресъл!..

Бизнесът свива дейност, няма поръчки, пада доходността, прави съкращения, опитва оптимизация. Защо държавните чиновници искат да имат по-високи заплати? Откъде? Болници трябва да се закриват, обаче излиза чичо от Долно Уйно и се тръшва "Не си давам болницата" и тя не се закрива. И спира реформата, а харчовете продължават. Откъде?

При криза е така, чичо, неефективните разходи се съкращават. Като не можеш да се оправиш със сметките, фалираш. Защо това в България да е само привилегия на гадните частници? На тях им е позволено да фалират, но никой друг не може? Защо джипи да не може да фалира? Защо неефективна болница да не фалира? Преди 19 г. родих сина си сред хлебарки, какво се е променило от тогава? Защо чиновник да не получи по-ниска заплата? Или да фалира? Защо министерство да не извърши, примерно, 15% съкращения, защото е криза? Да, криза! Защо? Защото в главите ни е наблъскан само социализъм. Затова! Двадесет години по-късно още си мислим, че някои са по-привилегировани от другите или че образование и здравеопазване са без пари - нищо, че трупат само разходи и загуби. Ехооо, всяко нещо си има цена и тя е една и съща в свободната икономика, независимо дали е болница или кланница!

Бюджетът трябва да е балансиран, да - колкото получаваш, толкова харчиш. Какво обаче става в действителност? Който не е стачкувал, той не е "натаковал" частния бизнес. Ами, когато и той "свърши", какво правим тогава? И тук изобщо не говорим за едрия - той си има приятели навсякъде - и в президентството, и в депутатството, и в съдийството, и в министерството, и в кметството, и в бла-бла "четвъртата" власт. Както се казва - много власти, пухкаво... олиго-дете.

Просто при нас нищо не е както трябва. Страх и ужас тресат тези, които са уж призвани да вземат смелите решения за реформи. Смелостта им трае от едната стачка до другата. После го отнася малкият и средният бизнес. А е всеизвестно - и ДДС, и акцизи, и данък печалба, и пенсионни, и здравни, и срещу безработица осигуровки ги плаща бизнесът. И пълни хазната. Основно. Ами, ако наистина спре да ги плаща и излезе в стачка?

Егати нормалната държава, щом бюджетни чиновници са й кръщелници!

Facebook

7 коментара:

  1. Ох, иде ми да те разцелувам!Крайно време беше да се говорят тези неща! И то така - директно, точно и категорично!
    Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Виж, Мила, тоталитаризмът свърши и всеки, който се чувства некомфортно има право да протестира, ако счита за правилно. Да не говорим, че за тези протести има основание. Праивтелството иска да прекара гражданите с по-висока осигуровка за здраве, не плаща на Джи Пи-тата умишлено. Те излизат на протест и ден по-късно парите са им по-сметките, а вноската е вдигната с два процента. Това ако не е плоска ченгеджийска разработка...

    ОтговорИзтриване
  3. Четвърт милион чиновници в БГ не плаща здравни осигуровки, но най-често ползва здравни услуги. Я, проверете в НЗОК какъв процент от издадените болнични листи са ползвани от тях и какъв процент останалите хора в държавата

    ОтговорИзтриване
  4. Уважаема Ваня, това което пишеш е вярно и са съжеление е така, но ако ти прозвочи успокоително и в САЩ е така.
    Преди 11 години напуснах БГ оставих си работата която имах Съдружник в преуспяваща сондажна фирма и реших да отида в страната на "Капитализма". Сега и тук имам часна фирма, но мога да ти кажа, че това което го пишеш за БГ важи с пълна сила и тук. Знаеш ли тук има и друг проблем - доста силни Провсъюзи които допълнително усложняват положението на малкия и среден бизнес. Опитват се да градят някаква цласа на държавните сложители с високи заплати и предобивки на гърба на часня бизнес.
    Мисля, че повечето хора не разбират , че правителството не прави материални блага, а само взима тоест преразпределя богатството.
    А на времето хората са плакали от данък десятък!?....
    Благодаряти за статията.
    Владимир

    ОтговорИзтриване
  5. ::)) Въпросът е в процентът на вземаното от частния бизнес, което преразпределя държавата. Без преразпределяне изобщо тя не може да съществува - все пак има и други хора в нея. Но да поддържаш огромна бюрокрация /над 250 000 в тази малка страна/ и тя на всичкото отгоре не помага, а всячески затруднява бизнеса - това е голямата трагедия. Не си спомням точната цифра, но около милион и нещо работещи в реалния сектор, издържат останалите българи. Затова сме и ще продължаваме да сме бедни... Поздрави ::)))

    ОтговорИзтриване
  6. Ваня Наистиа Трябва да се плащат данъци, но администрациите наистина са големи не само в Бг а във всяка една по развита страна и средствата за подръжка на този апрат са огромни заплатите са доста високи в държавния сектор отделно имат значителни придобивки които ги няма нито един в часния сектор.
    Това е направено с цел да се подържа една армия от гласоподаватели които да подкрепят в повечето случаи безумните решения на апарата.
    Казваш "Въпросът е в процентът на вземаното от частния бизнес" да наистина, но той е навсякъде е много висок не само в БГ и когато на апарата не му достигат средства прави Дефицит тоес дава пари без да ги има, а това реално погледнато са скрити данъци защото един ден тези пари трябва да се връщат. това става за сметка на бъдещо увеличаване на данъците или на базата на инфлация.
    Трябва да се приеме,че света така е устроен добре е за мързеливи и глупави хора(по-скоро говористи животни).
    Друго перо за което се харчат много пари е за да няма социално напрежение това е за безработица и подпомагане на социално слабите... Ама тоба е много глупаво хората са безработни и социално слаби защото те са си избрали да бъдат от другата страна. Как с моите пари сте се пласта на хора здрави прави да не работят защото е именно това приучаване хората към мързел. Не мога да сажелявам някого защото на времето сам работил на две места, а и сега работя доста и какво колко повече работиш повече данъци плащаш...
    Владимир

    ОтговорИзтриване