08 май 2013

Усилието на почтеността



Нали знаете как изскърцва тежка, стара врата на варненска къща, строена в началото на 20-и век? Как тропат токовете по дъсчения под? Колко високи са таваните? И прозорците? Как прошумолява дървояд в резбованите столове? Как вятърът надипля изтънялото перде, попило соления дъх на бриза?

Усещате ли как стаите в старата градска къща пазят все още духа? Оня дух, който преди столетие и нещо е зареждал живеещите тук да съградят обществото си, живота  си? Какво ли ги е карало да са активни и добри граждани на малката тогава Варна? Да строят града си, пристанището, улиците, дюкяните, лодките, корабите? Да се ангажират с обществена дейност на местно и на държавно ниво? А после да кръстят улица на името им заради всичко това?

Какво ги е карало? Освен естественото лично усилие за благосъстоянието на семействата им? Мисля си, че е онова, позабравено от днешното преходно време състояние на духа - почтеността. Забравена дума, нали? Кажете я на глас – п-о-ч-т-е-н-н-о-с-т.

Сега я сравнете с: порочност, нахалство, високомерие, арогантност, безпардонност, безпаметност, алчност, безразличие, безсрамност. И се огледайте наоколо, върнете се няколко години назад, после още няколко, после още…

Откъде дойде това развращение на Варна, на България? Какво е това безумие, тази неистова жажда да откраднат, да присвоят, да завлекат, да отмъкнат - вместо да съградят? Какви са тези нрави – толкова години вълчи глад, ненаситност и разпищолени властови персони? И нито една улица, която след век да носи името им..

Чух тази - малко старомодна и захвърлена в прахта от днешната, градска политико-икономическа олигархия - дума „почтеност” в началото на предизборната кампания. От Радан Кънев. Не можех да повярвам на ушите си, честно. После минах по улица „Никола Кънев”, влязох в проектите на дядо му Боян, съграждал пристанището и Аспарухов мост, пих кафе и бира с Радан и отворих скърцащата, тежка врата на усилието. Усилието да променяме света около себе си заради себе си.

Знайте - нищо не е уговорено и решено. Не. Входната врата е отворена. Направете усилието. На почтеността.

Facebook

1 коментар:

  1. ПЕЧЕЛИ ПОЧТЕНА БЪЛГАРИЯ!

    На тези избори победи целият български народ. Защото той натика политическите мошеници и шарлатани на кучето в гъза! Българите лишиха подлогата на БСП и ДС Кунева и нейната шайка, съставена от изпечени простаци, некадърници, пройдохи и пияници, от възможността да крадат парите ни, нашите пари!
    Трябва да се поздравим с факта, че не допуснахме типове като Иван Стамболов, известен с творческия си псевдоним Пършив Ваньо Депутатина, да стъпят в Парламента. През нашето Народно събрание се изредиха много долнопробни отрепки и беше крайно време да спрем тази измет, тази сган! Успяхме!

    Нека сега тези прецакани гадини се хапят по червените дирници! И да запомнят веднъж завинаги: няма балами, нямааааа!

    ОтговорИзтриване