17 април 2009

От 5 г.: Да привикваш в полицията свещеник на всеки Разпети петък


Всяка година на Разпети петък го разпитват в полицията. От пет години насам. Свещеник е от Варна. От Синода на Инокентий. Казва се Любомир Попов. Днес отново е на разпит в полицията.

От 2003 г. уважаваният и много популярен във Варна отец Любомир Попов е подложен на огромен натиск от страна на Варненския и Великопреславския митрополит Кирил. Първо, е преместен от храма "Св. Атанасий", който се превърна в нечувано средище за посещение от миряните. Което изобщо не се хареса на митрополита. Казват - от завист заради популярността му. Когато с полиция и прокурори дойдоха да го изхвърлят от храма, хората го окупираха, за да защитят отеца си. Отец Попов бе подведен под съдебна отговорност. По-късно бе низвергнат от сан. Но той продължава да служи и събира много вярващи в стаичка в една полуразрушена къща в центъра на Варна, където възрастните едвам изкачват стълбите.

Ето какво казва в интервю преди две години той - "А опела, венчавки, кръщенета правим, където намерим. Повече от три години се борим. Един от нашите хора беше професор по океанология. И той, сякаш предчувстваше, все казваше: "Ако умра, аз искам опелото ми да е в енорийската ми църква! Откъде накъде някой ще ме лишава от това право?!" И той почина човекът - млад, на 54 години, по време на един симпозиум в Истанбул. Като го върнаха тука, го опяхме в института, където работеше. Друг един - много известен оперен певец - Стефан Циганчев, го опяхме в операта."

Отец Любомир Попов не беше разколник, но след разправата с него се присъедини към Инокентий. Бил е депутат във Великото Народно събрание от СДС. Подкрепящите го изпратиха жалби в съда в Страсбург. Наскоро /22 януари 2009 г./ Европейският съд за правата на човека излезе с решение по делото "Инокентий и други срещу България", като отсъди да се постигне споразумение между държавата и алтернативния Синод, защото така се нарушават права на вярващите.

Това решение бе посрещнато с потрес от обявения за единствен и достатъчен Синод на БПЦ. Дори президентът на България Георги Първанов при посещението си в Русия при Путин недопустимо се обърна и поиска "помощ" от него и руската църква, заради решението на съда! А днес отец Любомир Попов отново е на разпит в полицията. За пореден път. И винаги на Разпети петък.

За митрополит Кирил са писани доста неща - последно известно стана, че е изгонен при следването си в Гърция за комунистически шпионаж в полза на Русия. Беше удостоен за академик от Руската федерация за "заслуги към Руската православна църква и за укрепване на дружбата между българската и руската църкви". Митрополитът развива безпардонно страстна и много активна дейност с апетитните църковни имоти край морето, влезли в не един и два тв и печатни репортажи. "Той е нещо средно между мутра и ченге", казва Попов. Аз лично го помня от неизменните му присъствия на всички годишни купони на покойния вече Илия Павлов в "Гранд хотел Варна", където като млада репортерка трябваше да пиша за присъстващите на събитието по желание на редакторите ми. Кирил седеше винаги на масата с хората от "Мултигруп", някои от които вече са осветлени като агенти на бившата Държавна сигурност.

Според отец Попов, а и според мнозина други запознати с бившата ДС, скоро ще лъснат твърде много имена от висшия клир на БПЦ в решенията на комисията по досиетата. А днес отец Любомир Попов отново е на разпит в полицията. За пореден път. И винаги на Разпети петък!

"Разпети петък в държавата Абсурдистан..." - прочетете неговото слово днес по този повод, което завършва така: "П.П. Днес е Разпети петък. За пета година на днешния Разпети петък пак съм на разпит в полицията от 11 ч. Моля, повече не харчете парите на данъкоплатците за призовки. Догодина, живот и здраве, сам ще отида. А иначе вече приемам призовката като Великденска картичка от местния владика, доставена на крака от полицията (държавни служители)."

Ето още по темата - тук и тук, и тук, и още от същия автор - Спас Спасов от в-к "Дневник" при желание. Както и статиите на Огнян Минчев по темата, които са доста и можете да потърсите в мрежата.

Тук, в Уикипедия, прочетете "кратка справка" и за митрополит Кирил.
Facebook

2 коментара:

  1. Винаги съм твърдял, че комунизмът е сатанистка секта. Самото им отношение срещу свещениците го показва

    ОтговорИзтриване
  2. hora, ako go poznavate bo dobre edva li 6te go podkrepite. Tova e edin interez4iq. Znaete li samo v kakva saboretina si provejda liturgiite? Ako e tolkova dobur zashto ne nameri na4in za alternativna sgrada? Pulna mazmantiq

    ОтговорИзтриване