27 май 2009

Пази, Боже, царят да ти прави първа копка









Вчера Симеон Сакскобургготски понамина край Варна и удари поредната предизборна първа копка. На бъдещата Съдебна палата. Не се стърпявам и започвам да се моля да не я окутсузи и нея. Пази, Боже, белким поне тя стане факт.

Само мимоходом ще спомена, че въпросният проект на министреството на правосъдието се точи от 2005 г., някой, ако е чул за конкурс или нещо подобно, да ми се обади, от 90 млн. лв. стигна до 130 млн. лв., парите са от държавния бюджет, разгърнатата му застроена площ ще е 41 500 кв. м., което заковава квадрата само на някакви си ... 3133 лв. Явно, сградата ще е златна. Досущ като знатното величество, което я копна за начало, и съвсем като златистите /!/ лопати, с които закопават сумати държавна пара /виж снимката в ляво/.

Моите кахъри, обаче, не свършват с лопатите, щото помня една друга първа копка на величеството. Точно преди четири години преди предните парламентарни избори. Точно на 26 май 2005 г. Симеон прасна първа кирка и на завод за спагети край варненското село Здравец. Тогава лопатите бяха по-скромни, просто жълти /виж снимката в дясно/, но кутсузът я обви така пълно и безцеремонно, че и до днес няма и помен от завод за спагети.

Само мимоходом ще спомена, че въпросният проект се точи от 2005 г., българо-корейската фирма "Сами Рами България" изкупи 47 дка земя за 20 000 лв. или по 0,42 лв. квадратния метър, че обявата на община Аврен /кметът е от НДСВ/ за конкурс за продажбата на същия имот със същата цел /завод за спагети/ излезе в местен всекидневник в деня на царската първа копка /26 май 2005 г./, огледът великодушно бе насрочен за седмица по-късно, присъстващите на първата копка корейци, още преди да се явят на конкурса или да огледат имота/бел. авт. ;;;)))/, обещаха инвестиция от 20 милиона долара /!/ и нови 300 работни места, дори бяха открити две паралелки в училището в Синдел, в които 40 деца да усвоят тънкостите на спагето-производството.

Четири години по-късно, децата завършват обучението си, но завод няма, няма и работни места, дано поне семействата им да вкусят от техните спагети, кметът се заканва за пореден път да отпочне процедура за отнемане на парцела от българо-корейската фирма, а първата копка е тотално зарита под бурените на едно пази, Боже, царско безобразно лъготене. Досущ като онези прословути 800 дни, като онези митични арабски братовчеди, дето щяха да инвестират и да раздават безлихвени кредити от по 5000 лв. и точно обратно пропорционално на истинските имоти и гори, които Симеон си взе ей така, по царски хладнокръвно. Под широко затворения поглед на коалиционните си партньори, за един от които също така безобразно твърдеше, че няма да се коалира. В същата 2005 г.

Та, така. Ох, пак се присетих за Съдебната палата. Боже, какво ли я чака след това царско начало? Пристеснена съм си, вЕрвайте ми! Още повече, че от 1937 г., тоест от 72 години насам това е ... четвъртата първа копка на палатата...

Снимки: Impact Press Group

Още за завода за спагети - в публикация на електронното новинарско издание VarnaРool, което правех тогава, цитирана от Mediapool
Това е пък картинка на бетонното чудовище, наречено Съдебна палата, което ще глътне повече от 130 млн. лв. от държавния бюджет
Facebook

1 коментар:

  1. Като гледам картинката, май по-добре да я "урочаса" и палатата.

    ОтговорИзтриване