03 юни 2009

Колосалният "Балкан" и воплите на невинните му гробозакопачи

Проверявайки входящите си посещения, случайно попаднах на някакъв "Форум Политика". В него в отделна тема се дебатира за и против Иван Костов. Поддръжниците му, явно като аргумент в своя полза, бяха препечатали моята свободинка "Ало, премиерчето". Заради изводите ми за извършената приватизация от правителството на ОДС с министър-председател Иван Костов. Противниците му, и по точно един от тях, им отвърна с доста подобаващ за техните умствени заложби текст, цитирам по памет: "Кажи на лелята, дето пише на Станишев, само това - БГА "Балкан" бе продаден за 150 000 долара". В случая правописът е мой, щото и тук куца образованието на червеникавия форумец.

Тъй като, не съм, не мога, никога няма да бъда, а и за нищо на света не желая да бъда леля на този умник, ще му отговоря от тук, от моя блог. Пък той да си проверява фактите после сам.

Първо. БГА "Балкан" НЕ Е продадена за 150 000 долара. ПРОДАДЕНА Е ЗА 15 349 000 ДОЛАРА!

Защо ли? Защото, като купуваш нещо, ти поемаш както активите му, така и пасивите му. В случая САМО главницата по дълговете на "Балкан" към различни кредитори е 15 199 000 долара към този момент. Словом, петнадесет милиона сто деветдесет и девет хиляди ДОЛАРА. И тези пари трябва да се връщат от купувача. Я, сега умножете тази сума по 3000 лв., колкото струваше един долар преди правителството на ОДС... Дори и да е имало някакво опрощаване на държавни вземания, за което все се твърди, то пак остава така, че сумата в никакъв случай не е 150 000 долара.

Второ. Който е учил или се занимава с бизнес знае едно основно правило - "Когато продаваш нещо, то струва толкова, колкото е готов да плати някой за него".

Трето. Още повече цената пада, ако:

- въпросната компания е затънала в дългове,
- влязла е още по времето на Жан Виденов на първо място в "оня списък" на Световната банка и Международния валутен фонд с 41 предприятия в или пред фалит, които трябва до 30 юни 1999 г. или да се продадат, или да се ликвидират заради колосалните си дългове,
- не може да поддържа линиите си/пазарите,
- страната й е в криза,
- преминала е хиперинфлация,
- самолетният парк е стар и неефективен,
- генерира все повече и повече разходи, но не и приходи,
и, особено,
- ако това е известно на половината свят.

А както е известно, нито една от 60-те най-известни компании в света от бранша НЕ откликва на първоначалните покани за участие в приватизационната процедура. Никой не иска да купува умъртвено предприятие, пък било то и НАЦИОНАЛНИЯТ ПРЕВОЗВАЧ НА БГ СОЦА.

Четвърто. Когато се появява Гад Зееви, правителството приема, че това е по-добрият вариант от ликвидацията, за която настояват Световната банка и Международният валутен борд.

Пето. Ако има някаква забележка към сделката с Гад Зееви, то тя трябва да се отнесе към структурата на следприватизационния контрол, която е задължена да следи дали и как се изпълнява договорът. Това не е направено от Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол! Прави го ... Иван Костов през 2001 г., когато подава сигнал до главния прокурор и Върховна касационна прокуратура.

Шесто. По същата схема бе продаден "Кремиковци".

Защо ли? Защото изгърмелите социалистически предприятия с неефективни статус и визия тежаха като воденичен камък на шията на държавата. ТЕ БЯХА ФАЛИРАЛИ ОЩЕ ПРЕДИ ИВАН КОСТОВ. За този камък, кремиковският, продължаваме да плащаме всички. И до днес. Предизборно задържат тъжната истина, наследство от предишните соц управления - комбинатът-чудо на тежкия социализъм, никой не го иска вече дори и за лев, заради остарелите си техники и технологии, и неминуемо ще бъде закрит. Причините са същите като при БГА "Балкан". Ако искаш, прочети ги отново. Другото го има в "Ало, премиерчето". ::))

Facebook

4 коментара:

  1. Защо и каква е логиката Гад Зееви да купуват
    "умъртвено предприятие " ? Костов избира съмни-
    телен купувач "инвеститор" , вместо да се съобрази с МВФ . Защо ли .....?

    ОтговорИзтриване
  2. Хич не ги чуваш нещата. То така става, куцо, кьораво и сакато стана блогър, вместода чете внимателно и да анализира правилно... Но първо рябва да свикне да чете.

    ОтговорИзтриване
  3. Източването на "Балкан", както и на Кремиковци и много други предприятия впрочем, започна още по Луканово време. Не по Жан Виденово. Помалко, по отработена процедура, която е добре описана тук:
    http://e-vestnik.bg/3940

    ОтговорИзтриване
  4. Анонимен, а ти като решиш да се качиш на събора на Бакаджика, например, каква ти е гаранцията, че автобусът няма да полети по стръмното? Нямаш гаранция, нали! Затова има контролни органи, които да се занимават с това. Постави този казус на по-високо, обществено /държавно/ ниво и ще си отговориш на въпроса!

    ОтговорИзтриване