02 юли 2009

ЧЕНГЕ-LUSTRATIO: Време е за пречистващата церемония*

Аман от ченгета, напиращи към властта! Отново 143 щатни и нещатни изпълнители на мръсната манипулация, наречена Държавна сигурност, са кандидати за място под светлината на прожекторите. Новината мина и замина. Дотам я докарахме.

Да не се гнусим вече от тях. Да ги приемаме като мухлясала манджа, претоплена за обяд. Да се правим, че не ги забелязваме, като муха, кацнала на филията на мъжа ни. Да слушаме за тях само между нивото на река Дунав и шоуто на Слави и мигом да сменяме станцията точно тогава. Да научаваме четирисричковите им прякори, докато плисваме поредния булшит в чашите си и смачкваме цигарите в пепелниците на опушеното ни ежедневие. Аман.

Като са толкова готини, работили били за родината и прочие бла-бла, що трябва все да са на обществени и, подразбира се, високи постове? Като са толкова умни, не се срамували от работата си преди 1989 г., що не идат да се гмурнат в реалния живот, в конкуренцията, бизнес да въртят, да работят в производството, да създават добавена стойност, да фалират, да стават безработни, да се редят в бюрата по труда, да започват отново, децата им да ги мразят, че не им купуват от онези маратонки, дато ги има Вероника? Айде бе, две капки пот пролейте поне там, на баира до строежа, на строежа до фабриката, на фабриката до разораната нива, на разораната нива до мръсния и скапан животец, който ни натресохте да живеем?

Неее, те все на бюджетна издръжка искат да са, мечтаят да преразпределят, да вземат сътвореното от другите. Не искат да бачкат. Все публичното ги влече, началническото, премиерското, президентското, депутатското... Все да са на мекото отгоре.

И знаете ли защо не го правят? Защото там, в гнусните си школи и тайни квартири, и студени мраморни фоайета и стаи, са обучавани само на едно нещо - на интригантство. Ама не онова безобидното с колежката със скъсания чорапогащник, а онова, другото, което може дори да убива. Преподавано им е единствено как чрез интриги и гадни номера да стигнат по-нагоре, до върха на властта. А за целта им е позволено да погубват и погребват души. Нещатните да доносничат. Щатните да наемат следващите, студенти и обратни, издънили се в младостта си, или откровено заблудени. И от висотата на страховития си ранг, с перфидна усмивка да дават нови и нови инструкции как се завличат един-два-три, хиляди животи, за да сложат още една нашивка до звездата на опороченото им тщестлавие и комплексирано самочувствие на господари на цяла една държава.

Аман от ченгета, напиращи към властта! Строени са пак пред кацата с меда и дори не прикриват лигите си, в процес на формалин-зация. Облечени са в парадните униформи на любимата си вече лъжедемокрация. Накичени са с еполетите на онеправдани мъченици, работили за криворазбраното благо на родината. Нахлупили са невидимите фуражки на паралелната власт. Обули са кубинките на стъпканото настояще и наританото още отсега бъдеще.

Аман от ченгета, напиращи към властта! Лустрирайте ги! Спретнете им промиващата операция. Без жалост. И, хич, даже не е късно! Направете го сега! Заслужаваме си поне малко чистота след 45 години експериментален, безумен комунизъм, след 20 години преход, след 20 години лутане между ада и рая, след 20 години опити за летене между жажданата демокрация и пост-фасадната-вие-знаете-каква-мазохизация.

Да, ВРЕМЕ Е ЗА *ПРЕЧИСТВАЩАТА ЦЕРЕМОНИЯ*! На петия ден, в месеца юли, през годината 2009-ата. LUSTRATIO сега!

Facebook

2 коментара:

  1. Браво Ваня, браво Панайотова!

    В понеделник ще се събудим с поредната констатиция, че народа ни е тъп, а държавата ни още по- слаба.

    Аха, същият този мъдротърпелив народ,който може да бъде делен на всякакъв принцип: етнос, религия, образование, възраст, морал,
    вътрешни и външни българи, политически убеждения, икономически интереси. Така било демократично.

    Реалистично обаче е, че умните и честните хора са дефицит в генният материал на нацията ни, с който разполагаме в момента и простите, хитрите и безчестните определят статуквото.

    ОтговорИзтриване