26 юли 2010

Соцспомени - 1

Моят набор беше първият, за който решиха, че не може да има елитарни гимназии, от които да излизат само някакви си учени и разглезени девойки и младежи, и ни въведоха онази простотия, т.нар. УПК* след 10 клас с цел да усвоим някоя професия. За да не забравим за работническо-селския произход на партията, която беше на власт. Тъй като стенографията ми се видя твърде скучна, а "оператор на металорежаща машина" звучеше твърде кръвожадно, записах търговия и част от седмицата в 11 клас учехме в ТОХ*-а. Беше 1984 г., а Рейгън* тъкмо разказваше играта на соцлагера с "Пършинг"-ите си.

Та, събират ни в стола на ТОХ-а, а там учеха предимно момичета от малцинствата и от околните села, и ни карат да скандираме лозунги срещу Рейгън. И какво се получаваше? Цялата сграда се озвучяваше от мощно и стройно: "ТВЪРДО НЬИЕ НА ПЪРШИНГ ДВЬИЕ, ТВЪРДО НЬИЕ НА ПЪРШИНГ ДВЬИЕ, ТВЪРДО НЬИЕ НА ПЪРШИНГ ДВЬИЕ".

Картинка, ви казвам! А колко твърдо беше, само ние си знаехме, кискайки се най-отзад, а вие може да се досетите, ако го изговорите сами...

Какво стана с Рейгън ли? Оооо, победи, разбира се! С такава твърда съпротива просто нямаше друг шанс!

на снимката: MGM-31 Пършинг (Pershing) е американска балистична ракета със среден обсег, създадена по време на Студената война. Всички ракети Пършинг са унищожени в съответствие с договора за съкращаване на ракетите със среден обсег, подписан между Роналд Рейгън и Михаил Горбачов през 1988 г.

*УПК - Учебно-професионални комплекси

*ТОХ - Техникум по обществено хранене

*Раналд Рейгън - 40-ти президент на САЩ /1981-1989 г./

Facebook

5 коментара:

  1. Пълни глупости.
    най-малкото ТОХ-а също се водеше елитен техникум и не само че момичетата от малцинствата не можеха да припарят, ами много 'бели' хора даваха рушвети за да могат децата им да учат там(замислете се колко циганки работят в сферата на туризма и ресторантьорството освен като хигиенисти ?).
    другата тотална глупост е, че в селата около софия се говори (ха-ха-ха)МЕКО.
    трето няма.

    ОтговорИзтриване
  2. Има трето - откъде решихте, че съм от София? Има и четвърто - защо решихте, че става дума само за циганки? Има и пето - кое всъщност е глупост - описаното преживяно, което няма причина да си измислям, или самата действителност на соцвремето?

    ОтговорИзтриване
  3. Още по мое време имаше УПК (по споменатата от теб 1984 ми се струва, че съм по-голям от теб с 3 години). Аз бях в математическа (елитна!) гимназия и имам гражданска професия "Строителен бояджия" 4-ти разряд.

    ОтговорИзтриване
  4. малцинство в България се водят единствено циганите - при това вече с голяма въпросителна, за София - признавам, подходих по подразбиране, но грешката ми не отговаря на въпроса: "колко циганки работят в сферата на туризма и ресторантьорството освен като хигиенисти ?".

    ОтговорИзтриване
  5. оххх, вероятно съм се объркала, всичките те учеха в математическата и английската ...

    ОтговорИзтриване