27 февруари 2009

Записки под пясъка: Свободните строфи на първия фараон-реформист


Тази частица от древен староегипетски химн открих в дневниците си, писани около 17-18-та ми годишнина. Нямам никакъв спомен защо съм го преписала и откъде. Може би ми е звучала твърде красиво и различно, може би много свободолюбиво, малко секси или пък достатъчно разкрепостено::)), като се има предвид продължаващата и през моята младост - 80-те г. - цензура на всичко що е извън политпропагандата, измисления "социалистически реализъм" и "априлски повей". Незнам. Но съм го преписала и запазила.

Написала съм, че се казва "Химн към Слънцето" от Акенатон. После разбрах, че Акенатон /среща се и като Акенатен и Аменхотеп IV според Wikipedia/ е фараон, баща на Тутанкамон и мъж на Нефертити. И най-важното - че този фараон е имал нечуваната за тогава смелост да разтърси до основи Древния Египет. Да отхвърли всички стари богове. Отрекъл Ра, Озирис, Амон... И това станало хиляди години преди Мойсей, преди Христос, преди Мохамед. Което го превръща, според историците, в първия, заместил политеизма /почитането на много богове/ с монотеизъм /почитане само на един Бог/. За Акенатон този бог е Атон - слънчевият диск. Историците казват, че това е първият подобен акт в историята. На всичкото отгоре, привържениците на Атон се отвращавали от ... мумифицирането.

Предполагам се досещате, че това изобщо не му се е разминало. Египтяните били толкова потресени и травмирани, че след смъртта на Акенатон, заличили от историята всички следи от този еретик, разбивач на тогавашното status quo, както и от неговото семейство. Акенатон и синът му Тутанкамон били изтрити от списъка на владетелите в храма Абидос. А градът-столица на Акенатон - Амарна, където той заменил старите, тъмни и влажни храмове с такива, в които през отвори влизала слънчевата светлина на Атон, бил изоставен и е единственият град, недострояван повече.

Стенописите в гробницата на Акенатон били разсипани с времето, дори умишлено. Голяма част от града - срината. Подета била цяла кампания - неговите и на неговия Бог изображения са унищожени, статуите и паметниците му и тези на семейството му - също. Стремежът, казват историците, е бил да се заличи Амарна от историята на Египет и пясъците на пустинята постепенно погълнали този велик в миналото град.

И последно - според ВВС, Акенатон бил единственият фараон, погребан на източния бряг на Нил. Гробницата му била издигната не там, където слънцето залязва, а там, където то изгрява...

Та така, ето и частицата от химна на Слънцето, която съм записала в старите си бележки:

"...Лодките се носят нагоре
и надолу по реката.
Всички пътища се усмихват,
защото ти се появи.
Рибите излизат от водата пред теб,
да те посрещнат.
А твоите лъчи отиват
към дъното на морето.
Ти си този, който създаде
детето на мъжа в жената.
Кой прави семето на мъжа?
Кой...Кой?.."


Пълният текст на български не мога да намеря /ако някой знае, да каже:)/.
Тук пък е английският превод на пълния текст на "Великият химн на Атон", открит от мен чрез Wikipedia в www.interfaith.org
На снимката: Изображение на Акенатон, жена му Нефертити и техните деца
Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар