26 март 2009

За живите и мъртвите дървета, и за един кмет


Мъжът ми умее да ме затапва. И 22 години вече не мога да се справя с тази му способност. Когато приятелки се хвалят какво и как са наготвили мъжете им, аз нацупено, с въздишка, промърморвам, че моят изобщо не готви. На което той отвръща хитро: "Това не е вярно! Помниш ли веднъж като сварих боб!" И край! Да, направи го и с това си остана, но пък има идеално алиби, което ползва винаги, когато му потрябва! А аз не се научих да не казвам "изобщо".

Моята хранително-вкусова жалба има пренебрежимо минимална обществена значимост, която започва и свършва в ... кухнята ми. Не е така обаче с инцидента, станал вчера във Варна.

Вятърът със скорост 20 м/сек прекърши почти в основата му дърво и то падна, без да причини травми по хора, върху цветарските сергии и бараки до градинката на "Севастопол". Същата градинка, която кметът Кирил Йорданов окастри здравата, предизвика протести на природозащитници и граждани, влезе в съда, откъдето забраниха повече сеч на дървета. Сега градинката е оголена и някакъв зелен жираф гледа тъпо над изсечените дънери.

Тогава кметът оправда поголовната сеч с твърдението, че е само санитарна, дърветата са изсъхнали и се кастрят само короните. Защитниците им твърдяха обратното и започнаха да лепят плакати върху дърветата с надпис: "Прегърни ме". Съдът, тогава все още оглавяван от Анелия Цветкова, която после бе отстреляна, пардон, отстранена като шеф на Административния съд /но това е друга тема/, прие доводите на природозащитниците - дърветата са живи и сухите клони и части не оправдават отрязването им до дъно.

Няма да споменавам, че активната позиция на варненци ядоса кмета, свикнал вече трети мандат да си прави каквото му хрумне без да среща масова опозиция. А вчера пред една национална телевизия той доволно и назидателно затапи всички - използва инцидента със сухото дърво, за да оправдае предишната сеч. Нещо от рода на - ето видяхте ли какво става, значи действията ми бяха оправдани, и ще продължа все така.

Нито дума за това, че никой, ама никой не би оспорил премахване на изсъхнало дърво. За разлика от живо такова. Нито дума и за това, че жалба за заплахата от конкретното дърво има подадена в общината от преди 2 г. Нито дума и за това, че мъртвото и осакатените живи дървета са на един хвърлей разстояние. Едното на улицата до градинката, другите - в самата градинка...

Снимка: в-к "Позвънете"
Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар