15 април 2009

Иронично за сериозни неща

Докато напиша предния пост "Не предавай!" и се появи проучване на "Отворено общество", че 25% от българите са готови да предадат срещу пари, тоест, да продадат гласа си. Точно днес, на Велика сряда, когато Юда се договаря да предаде Христос за 30, словом тридесет, сребърника.

Днешните цени са горе-долу същите. Мотивите да го сторят - също. На фона на вихрещия се дебат за изборното законодателство, хич, даже не ме изненадва - май, процентите на готовите за сделка гласоподаватели са доста повечко.

Та, тези, т.нар. продажници, според мен, са няколко вида -

- глупави и невежи,
- такива дето си викат "Ай, ша им гласувам!",
- такива, чието мото е: "И едните, и другите са маскари, поне да взема пари!",
- четвърти са тарикати - те се делят на два подвида на принципа: "Вземай парите и бягай!" - единият подвид взема парите, но гласува каквото си е наумил, а другият - взема, но дори не отива до урната,
- пети са абсолютно аполитични и не им дреме кой ще управлява,
- други са сърдити на целия свят и възприемат плащането като един вид лично възмездие,
- седми са абсолютно наясно какво правят и го правят с абсолютно удоволствие, пак чешейки някакво си криворазбрано его и чувство за отмъщение,
- осми допълват пенсийката си, която е наистина малка и т.н.

Интересното е, че най-много поддръжници на заплащането на вота им, според изследването на "Отворено общество", имат симпатизантите на ... ДПС - 13%! Те дори са запомнили "мантрата" на лидера си Доган, който се изцепи след едни избори, че това било нормална европейска практика, и напълно сериозно го повтарят в изследването!

Тъй като е малко вероятно някога да закрият етническата партия ДПС, чиито симпатизанти са основни герои в горе-споменатото проучване и гласуват под строй, предлагам да се въведат съвсем законни минимални и максимални ставки за гласуване. Задачата да се постави на клетата г-жа Емилия Масларова, която може да ги изплаща чрез нарочен социален фонд или във вид на ваучери за следващата лятна почивка, или направо кеш, след подписана декларация за отказ от следваща лятна почивка.

Така, първо, ще се завъртят едни пари /пари-оборот-пари прим/, ще има справедливост и вероятност някой друг да се облажи за сметка на вечно облажващите се, индексират се еднократно пенсиите на всички получили пари за вот, въвежда се конкуренция сред избирателите, вдига се завесата пред вечните въпроси за какво се харчи излишъкът, не се плаща два пъти на едни и същи лица, вдига се избирателната активност, и най-важното - поне ще е доста по-прозрачно. Питате как ще се определя кой да вземе максималната ставка и кой минималната? Еее, много ясно, питайте Митко Пъпеша! С томбола, бе, драги зрители, с томбола!

А Масларова може да вземе и Нобелова награда! Милата!
Facebook

4 коментара:

  1. Всеки вот е продажба на глас.Политиците предлагат нещо, а избирателя решава, дали да го вземе. Хубаво е когато се предлагат идеи и програми. За съжаление за изминалите четири години, никоя от политическите партии, не си направи труда да отиде при хората и да работи с тях.Лично, аз ще гласувам по съвест. За съжаление,не за това,че някой ме е убедил, а с надежда за промяна на сегашното управление. Само,че докога ли ще го правя?

    ОтговорИзтриване
  2. Доста песимистично и тъжно звучите! Защо? Убежденията са двустранен процес - не чакайте политиците да дойдат при вас само, понякога се налага ние да отидем при тях.:)

    ОтговорИзтриване
  3. Аз пък си стягам куфарите и се махам,само 1 годинка да си взема дипломата и зачевам.Тук в Бг. за да живееш трябва да си голям мазохист,писна ми от крадливи политици,мръсотия,лъжи,корупция и смешно правосъдие.

    ОтговорИзтриване
  4. Ей, помогни да ги изгоним, пък после прави каквото си си наумил, плийз..

    ОтговорИзтриване