02 април 2009

Какво разбрах от речта на Първанов?

- Че иска мажоритарност и плаши пак депутатите с референдум -

"В случай, че Народното събрание не подкрепи избора на личности чрез въвеждането на мажоритарност в една смесена избирателна система, имам готовност още в рамките на следващата седмица да направя предложение до българския парламент за провеждането на референдум по въпроса."


*нищо ново, правил го е и преди - първо като алиби за закъснялото и почти невъзможно въвеждане на истинска мажоритарна система два месеца преди избори; второ, като алиби за своите си стремежи да има лоби в парламента; трето, като личен ПР; четвърто, не може сам да свиква референдум; пето, плаши, но не споменава поименно партията, помогнала му за поста - ДПС, които всъщност май "бавят топката", заради Костов, разбира се /искането за вдигане на бариерата за коалиции/.

- Че основна негова цел са енергийните проекти -

"За да завърша, трябва да е ясно - от идеологията енергия няма да можем да произвеждаме. Сега средствата са други - природен газ, ядрено гориво и т.н."


*нищо ново, поредно даказателство за "приложна" /като антипод на ценностна/ политика, толкова харесвана от Първанов, чиито идеолог е Путин. Действа на принципа "Ако не ме слушаш, дърпам ти шалтера/газа!"

- Че се прави на скромен -

"Аз имам амбицията да работя, ако не с всички, то поне с повечето партии, респективно парламентарни групи. Не виждам особена полза от това да вкарам 10 души и да имам някакво скромно представителство в парламента."


*нищо ново, така спечели изборите първия път, а сега е поредно доказателство за тъга по по-широки правомощия; не се залъгвайте от "скромността", очевидно е желанието точно за обратното, след като му обръща специално внимание, за да се обяснява, че не иска да има представителство, с което да се меша във всичко; представете си как настръхват косите на съпартийците му от БСП, ако реши да "дублира" техните мажоритарни кандидати със свои в определен район и отгатнете от раз за кого ще гласуват пенсионерите.

- Че е национално-консенсусен президент -

"Какво пречи ние тук да преодолеем собствените си различия в името на една програма за национално съгласие."


*нищо ново, поредно доказателство, че е ядосан на част от бившите си съпартийци и ги плаши с ГЕРБ, например.

- Че сръчква Станишев -

"Не познавам писмото на г-н Станишев, то е все пак до председателя Барозу, не е до мен. Но от онова, което знам от медиите и онова, което аз мисля, мога да кажа следното. Вижте, не искам друг да ни върши работата."


*нищо ново, също - подигравка, индиректна - не че премиерът не си я заслужи сам.

Тук веднага, обаче, трябва да прибавим и изказването му за ДАНС, което също е насочено срещу Станишев, *тъй като под "ударите" на новата, разследваща висшите етажи полиция попаднаха и хора, близки или близки на близки до президента. -

"Не мога да приема, че ДАНС може да уволнява и да произнася присъди. ДАНС да си свърши работата по събирането на информацията, оттам-нататък имат думата прокуратура, съд, конституционните органи."

- Че е "за" бизнесът да влезе в политиката -

"Всеки би трябвало да може, има в Конституцията залегнали начини, в това число и чрез инициативен комитет, да издига когото си иска. И тогава, когато излязат бизнесът, ако иска да участва в политиката, да прави политиката, експертно подготвените хора, ще излязат атрактивните лица."


*нищо ново, това вече го играха на местните избори и общинските съвети се напълниха с бизнес-лобита и с неясни, мутроподобни, иже нарицаеми бизнесмени /най-ярък пример - братя Галеви, но то е почти повсеместно/. Въпросът е защо споменава само и точно бизнеса - иначе, а и по принцип, нищо лошо. Атрактивните лица само в бизнеса ли са, г-н Първанов?

- Че признава, че може да има избори на есен и така отново плаши -

"Аз също си давам сметка, че при определени обстоятелства, при тези данни от социологическите проучвания, независимо от противоречивия им характер, при очакването за евентуално блокиране на лявото и дясното, на две трудно съвместими политически тенденции, а те се очертават като такива на този етап, може да се изправим пред проблема за невъзможност за формиране на правителство в рамките на определените от Конституцията дни след изборите."


*нищо ново, нова заявка да бабува за сближаване на ГЕРБ с лявото /БСП/ - негова отколешна мечта. Дали ще се осъществи зависи преди всичко от софийския кмет, вторите са дисциплинирани и ще преглътнат всичко, стига да останат на власт.

Честно казано, скучно, монотонно и изтъркано. С нещо като идея да приложи поговорката "Тебе думам, дъще - сещай се, снахо!".

Жалкото е, че, каквото и да направят оттук-нататък управляващите и президентът, остава неприятното усещане - че ще се приеме закон, два месеца преди изборите, за който не се знае дали не подвежда отново българския избирател. Полу-мажоритарен, полу-пропорционален, полу-преференциален, полу-смесен, полу-изборен, полу-закон. Полу-служебна победа. И докъде ще ни докара това?
Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар