28 юли 2009

"Внимание, вие влизате в най-доброто за живеене феодално имение!"


Крайбрежната алея на Варна

Мисля, че вече съм само една проста, тотална, непрежалима и необратима крепостна селянка, имаща късмета да живее в "Най-добрият град за живеене" на България, от днес с ново име и с нова пътна табела - "Внимание! Вие влизате в най-доброто за живеене феодално имение "Варна - техният град". Както се казва - мерси, да ви се връща!

Доживях да видя що е феодализъм! Единственото радостно е, че поне не ме върнаха във времето на динозаврите, щото си е страшничко да видиш входна табела с надпис "Внимание, вие влизате в най-доброто за живеене динозавърско имение "Варна - пра-пра-пра-техният град"!

Та, ТИМ и неговите фирми си напазаруваха плажната ивица на един цял град! Това е новината. 118 дка от най-най-най-ценното нещо на Варна за по-малко от 50 евро кв. м! То, всъщност, вече не е и новина, щото май само тя беше останала непипната от новите господари на втория по големина, морската столица, най-добрият и прочие булшит и бла-бла пи ар епитети, излизащи от ненаситната паст на поглъщащата всичко машина на една групировка под благосклонния поглед на местна и централна власт.

Даа, някои припадат по проекта "Алея Първа". Даа, там ще се инвестират средства и ще се изградят атракциони, пътища, антисвлачищни мероприятия и т.н. Даа, те си имат спечелена концесия и сертификат още през 2002 г. /по царско време, Ники Василев се хвалеше тогава/. Даа, още нищо не са построили, а само плащат концесията, щото се промени законът. Да!

Но!

Едно е да се инвестира в терен, в който инфраструктурата си остава държавна собственост. Което мен като проста гражданка, а не крепостна селянка, ме удовлетворява, щото не ми спира достъпа до плажа. Поне! Което няма да е така, ако и пътищата в един момент се окажат частни, щото сегашните те са си ги купили като терени по тази сделка. Просто, това е ивица, крайбрежна, обществена, и по-голямата част от терена е всъщност път! И е въпрос на време да цъфнат бариери навсякъде.

Просто, със сега обявената сделка цялата крайбрежна ивица на Варна става частна! Просто, със сега обявената сделка достъпът до плажната ивица на един цял град изчезва.

Защото... Как ще се стига до плажа, който ТИМ ехидно признава, че е изключителна държавна собственост? Как - хвърчейки с летящата си чиния? Как - ще паркирам на платено паркомясто, ако изобщо ме пуснат, премина през бариери, изръся се за входни такси, заобиколя оградени с червени ленти късчета плаж с чадъри и шезлонги за клиентите на този хотел, на онзи хотел, на това бистро, на онова бистро? И всичките, ама всичките ... техни. Ай, да му се не види и проектът! Не го искам такъв!

А прокуратурата и новият ни министър-председател искат ли? А биха ли били така добри да го проверят и да ни кажат цялата истина? А дали пък няма отново да се променя законът за Черноморското крайбрежие, който досега не допускаше изпълнението на грандоманския мегапроект? А дали пък ТИМ изобщо ще построят нещо в тази криза сега? А за какво им е тази земя след като реализацията му по сегашния закон не го позволява и това са го признали самите те? А дали изобщо ще върнат земята след като изтече срокът на концесията, както е записано в нея, или ще продължат да събират входна такса или нещо подобно? А дали... Не знам! Никой от институциите засега не дава официална информация, най-малко от областна управа не казват какво точно са продали! Но някой трябва да отговори!

Тук е Декларацията на неправителствени организации и граждани от Варна, която споменава и за други имоти в Морската градина, продадени на ТИМ в последните дни на предизборната кампания. Преди дни ТИМ придобиха и курортното дружество "Св. Св. Константин и Елена"

Facebook

16 коментара:

  1. Аз пък не виждам нищо лошо в това.Като им писне на хората просто няма да ходят там.Ще останат само тимаджийските мутри да си мандахерцат синджирите.Свят широк.Ще ходим там където знаят да обслужват туристи.Не ми се ходи на плаж в концлагер.

    ОтговорИзтриване
  2. Ти ще си ходиш където си искаш, ама защо някакви мутри ще те гонят от собствената ти държава?!

    ОтговорИзтриване
  3. Да!Някой трябва да отговори!

    ОтговорИзтриване
  4. Има и друг възможен сценарий по който да се прецака държавата а от там и всички нас.Има концисионен договор м/у държавата и холдинга и в клаузите на този договор има задължения на страните.За това се променя закона за да излезе че държавата не си изпълнява задължението и ще бъде осъдена,ще се вдигне обществото,ще стане напечено в замяна на което холдинга ще поиска като неустойка някой друг апетитен имот като компенсация и готово пак БГ прецакана.Много е интересно как ще реагира Бойко на тези далавери,но лошото в случая е че държавни служители работят не за БГ а за групировката и за това се получава така.Това са скелетите които остават в гардероба от старото правителство.

    ОтговорИзтриване
  5. хм! нищо ново под слънцето! преди две години по време на някаква регата тим-аджиите бяха завардили достъпа до една от буните. тогава много хора изпитаха "феодалните" порядки. лощото е, че тогава полицията им съдействаше с присъствието си. аз (а и явно не само аз) се обаждах нееднократно на полицията за да им напомня законовите ръзпоредби за такива моменти. та, накрая пуснаха хората до плажа, ама беше свършил деня ... да са живи и здрави варненци и да успеят да се преборят с тази групировка! пожелавам им го от сърце!

    ОтговорИзтриване
  6. Пишете до ГЕРБ!

    ОтговорИзтриване
  7. ТИМ = Варна (и областта + Добрич, Силистра и т.н.) още от 1996 до сега. И всички правителства и местното управление работят за тях също от тогава. Но е факт, че направиха и доста за града за всички тези години и ако не бяха те много от благоустройствата на града можеше и да не се случат и варненци знаят това. А кой стои зад кмета, когото избрахме за 2ри път?? Да не би да е "независим"? То е ясно , че всички големи , а и някои не толкова големи градове в страната ни са крепостни феодални имоти на този или онзи (София не е ли, ама вижте какво е там). Мисля обаче, че нашите "феодали" поне имам малко минимално гражданско мислене и правят нещо и за града, освен за себе си. Варненци и всички, които живеят тук поне в последните 20 години няма как да не помнят грузинците и чеченците и всяка друга подобна паплач до 1995 и как бяха изгонени от града ( със съвместни усилия на МВР и ТИМ, това даже не е тайна). По добре ли щеше да е те да ни бяха феодали и да ни върнат наистина в 15ти век? Варна тогава нямаше да е "най-добрия град за живеене", можеше и да не е град изобщо , а някакво укрепление за трениране на талибанските камикадзета. Затова си мисля, че сме донякъде сме късметлии с феодалите ни - то за Варна е ясно че ще има апетити, но поне местните според мен се търпят. Моят въпрос не е за ТИМ, а кога някой ще ни освободи от този феодализъм и младите ще искаме да си останем тук, а не да търсим само как да имигрираме. ГЕРБ ли са изхода или и те като царя ги чака зрелищно падение? На мен лично ми писна от такива феодални отношения. Бил съм на някои световно известни места, където се въртят такива пари, че в сравнение с тях, нашите мутри и величия са като чавдарчета, ама там няма и намек за нещата, които стават по заведенията и Алея първа във Варна. Кога ще излезем от Ориента и ще влезем в Европа?

    ОтговорИзтриване
  8. Ваня, бих искала да подкрепя подписката за запазване на Морската градина, само пиши как да го направим?

    ОтговорИзтриване
  9. Алоо, чшъъъ раята или какви сте там феодално зависими. Да вземете да помълчите малко. Варненци не ходят на варненския плаж. Там ходят местните селянчета и тук таме някой заблуден турист. За какво ми е да ходя долу да се къпя в лайната от канализацията на заведенията. За какво ми да да слизам долу в кръчма когато за 3 сафридчета по 10 см ми искат 7-8 лв. Да не съм луд. Така, че ако го вземе някой с пари може само да облагороди ситуацията. Ако нещата станат по цивилизовани и чисти всеки ще слезне долу да се забавлява, а не само друсани тинейджъри и пораснали пияндета. Сега долу е кръчма до кръчма, обслужването лошо, яденето кофти, пиенето менте, чуваш музиката през 2-3 заведения. Не можеш да си кажеш дума на масата. Дали е същата свинщина и по цивилизованите крайбрежия. Явно не на варненци, а на някого конкретно му пука за това, кой ще държи кръчмите долу. Ми те и сега са техни. Но ако земята отдолу е тяхна ще го култивират. Аз не мога да я купя. Защо да не я купят те. К'во се палите. Оставете бизнеса да расте и да се развива. Това води само до облаги за всички. Ама не нали сте феодално зависими и трябва да правите революция. Ами правете я срещу КАТ и полицията, срещу съда, срещу всички които живеят от нашите данъци, а нищо не правят, че ни и вгорчават живота. Що не скачахте когато продадоха Нефтохима на руснаци и ни заробиха за цял живот. Защото сте завистливи тъпанари неспособни да направите каквото и да било, освен да плюете отстрани. Излезте и защитавайте тезата си със закони и достойнство.
    А ТИМ мутри или не си поизпраха парите, сигурно държат вече 75% от нашата Родина мила... Ама защо ли не помня във Варна да е имало мутренски истории като в София, Пловдив или Видин примерно... Хората системно си ги цакаха с бухалките, къде за кола, къде за дюкянче, къде щото си се разсърдил, че някой те засича на светофара. Убеден съм, че Варна изобщо, ама изобщо не е най-добрия град за живеене. Никой не е крепостен селянин, всеки може да иде където си поиска.

    ОтговорИзтриване
  10. Ваня, човек е какъвто се чувства. Ако накой се заеме да очисти боклуците по плажа, ние ще се чувстваме по-малко селяни. Другото е в главите и душите ни.

    ОтговорИзтриване
  11. Най-обичам някой да се хване за думата, използвана като литературен похват, и да не вижда същността на проблема, заради който е употребена...

    Валя, подписката върви, засега поне, на няколко точки във Варна, тя ще бъде изпратена до гл. прокурор и министър-председателя, както обявиха организаторите й, нямам информация за нейното позициониране в интернет.

    ОтговорИзтриване
  12. Вече има подписка он-лайн - http://bgpetition.com/morskagradinavarna/index.html :)

    ОтговорИзтриване
  13. Аз имам една препоръка към всички, които пишат в този блог и не само. След като толкова мразите ТИМ да си направите справка (законово възможна)кои фирми са на ТИМ. Кой МОЛ, магазинче, ресторант, фитнес, медии, инернет, застрахователни компании... къде нещо друго. Имат в цялата страна. Също така и бензиностанцийки и каквото се сетите. И бойкотирайте. Не харчете нито стотинка там. Така те ще останат без парички. И няма да могат да Ви изкупят мизерната морска градина - особенно в частта си Алея първа. Ако обаче поне веднъж сте се накефили в някое тяхно заведение, или каквото и да е от тях... не ги плюйте, ами оставете хората да си въртят бизнеса. Предполагам ако беше дошъл някой италианец или французин да купи алеята с цел да я подобри като курорт, щяхте да го аплодирате. Тъпи завистници сте вие.

    ОтговорИзтриване
  14. Цяла Варна е тяхна, за да не харчим пари при тях трябва да се изнесем..

    ОтговорИзтриване
  15. Взеха ни морето, остана само въздухът и слънцето. Но и тях ще приватизират - въпрос на време.

    ОтговорИзтриване
  16. Някакъв анонимен каза следното: "Аз пък не виждам нищо лошо в това.Като им писне на хората просто няма да ходят там.Ще останат само тимаджийските мутри да си мандахерцат синджирите.Свят широк.Ще ходим там където знаят да обслужват туристи.Не ми се ходи на плаж в концлагер."

    Имаме достатъчно временно пребиваващи вкл. и туристи, които да се радват на всичко това и да им кихат милиарди/година, без да им пука къде се намират. Не слагай излишни, тъпи мнения!

    ОтговорИзтриване