04 ноември 2015

Не нападайте жертвите, търсете хищника


Не съм почитател на ченгетата, ама хич. И това започна сигурно още в соца, който живях до 23- годишна възраст. За съжаление, продължи и след 89-а. Но темата е друга. Не приемам този нашенски, типично комунистическо-тоталитарен капан – всички са маскари. Първо бяха политиците – накуп, всички са маскари. После бяха миньорите – излезли да протестират, айде и те са маскари. После учителите – също маскари. После лекарите – под ножа, маскари ниедни. Сега полицаите – и те са маскари всички до един, поради силовата им специфика, даже трижди.

И така продължава години наред. За всички. Заради един съгрешил, двама съгрешили, група или дори общност от хора от дадена професия, и цялата гилдия е гадна, не заслужава нищо, не одобряваме нейния опит за протест, заклеймяваме ги изцяло, зачеркваме ги до крак. И те се прибират в къщи, свиват се в ъгъла, престават да вярват в силите си и продължават постарому. Колко комунистическо, а?

Сега полицаите. О, как си заслужават да ги оплюе обществото, о, как си плачат за кютек. Да! Заклевам се. Но темата е друга. Когато оплюхме искащите по-високи заплати и по-добри условия на труд учители (защото всеки и бил поне веднъж бесен на някой даскал, докато детето му е било ученик), младите спряха да искат да учат за учители. Сега няма достатъчно учители. Когато оплюхме лекарите, защото всеки е губил близък, те напуснаха България. Сега няма достатъчно лекари. Сега е ред на полицаите. И те ще си го отнесат по реда. Така е по български.

Вижте, не са виновни гилдиите и хората в тях. Те не са учили нито макроикономика, нито право, нито държавно управление. Те имат началници. Те пък имат директори. Те пък имат министри. Те пък имат  министерски съвет и министър-председател. Не са виновни, примерно, полицаите, че са в пъти повече от тези във всяка средноевропейска страна – не те са създавали бройките и щатовете в българското МВР. И сега им се сервира, че ще им намаляват заплатите, щото били… много бройките и щатовете и пари няма…

Работа на управляващите е така да структурират сектора и да направят така реформата, че да е качествена, а не количествена. Например, след като в държавата няма достатъчно пари да се издържа този огромен апарат със съответните възнаграждения и добавки, се променя структурата, намалява се съставът. На останалите се вдигат заплатите и се създава стегната, действаща и добре платена професия, призвана да пази обществения ред. Създава се такава професионална гилдия/общност, че да е голям колегиален и обществен срам и огромен финансов удар за семейния бюджет да те изритат от нея. Ако не искаш да се случи това, просто работиш и наистина пазиш хората и сигурността им. Ако не – няма такава заплата, не си част от тази уважавана общност, търси си другаде препитанието. В гилдията остават само почтените и тези, които вземат насериозно работата си в служба на обществото.

Така че, за дереджето и на учителите, и на лекарите, и на полицаите и на техните изблици за протест са виновни некадърните управления и хората, които ги осъществяват, и играчите, които стоят зад тях. И колкото по-некадърно и задкулисно, толкова повече страда не само отделната професионална общност, но и обществото като цяло.  

Нека сменим мерника, хора. Не нападайте жертвите, търсете хищника…

Facebook

1 коментар: