09 март 2009

Във Варна: Кметът си пада по сапунки, публиката е в екстаз

Най-обичам да приватизирам успехите на другите и да реституирам собствените си загуби. Този принцип, оказва се, има за свой най-върл последовател варненският кмет Кирил Йорданов. То и това си е направо изкуство – три мандата да го следваш неотлъчно и да замазваш с фини финтове очите на иначе интелигентната варненска публика.

Пръви финт – Йорданов щял да оглави /!?/ бунт на варненската общественост, ако има строителство в Морската градина. Направо умилително! Гаче ли паркът се застроява от само себе си.

Втори финт – Съборена е къща-паметник на културта на пъпа на Варна – т.нар. Картофена къща. Йорданов научава новината в странство силно притеснен от възмущението на варненската общественост. Уволнява чиновници на ниски нива в общинската администрация – служителки, чиито ресор е не да дават разрешение какво къде да се събаря или строи, а предписание, че бутането на старата сграда ще е в рамките на безопасността. А някой друг е издал разрешителното да се събаря и то не откъде да е другаде – от общината, на която Йорданов се явява шеф.

И още – Става дума за този така многострадален Общ устройствен план на Варна. Йорданов го отлага вече ... три мандата, след като първата му работа беше да спре даденото задание, започнато от предишния кмет. В това време галаволомно валяха план-извадки и частични ПУП-ове, че сега, и да искаш, не можеш да разшириш ни пътно платно, ни да забраниш на съседите си да надничат през прозорците ти в блоковете, построени на ръка разстояние.

Но да се върнем на ОУП. Първо се разбра, че никой не разбра какво има в ОУП. Тайна. После изскочи печалният факт, че фирмата, която го изготвя, взема комисионни от заинтересовани собственици, за да не се проектира в имота им път, детска градина или паркова зона. Йорданов нищо не знае. Другата част от собствениците пък, които не са си платили, намериха една сутрин в пощенските си кутии честитки - че имотите им се орязват почти наполовина поради горната причина. Това ги накара да пишат писма дори до председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, откъдето се заканиха да следят стриктно процедурата, защото фактите в писмото са “широка разпространена практика на корупция, използване на влияние и различни други практики в процеса на градското планиране на ниво общини и градове по Черноморското крайбрежие” /в-к “Морски Дневник”/. А, Йорданов пак нищо не знае.

Друго – Изсечена гора със 150-годишни дървета. Йорданов възмутено показва...сателитни снимки - на едните гората е там, на другите – я няма. Потресаващо. Но нямаше нужда от сателит – гората е на някакви си дребни километри от кметския кабинет. Всеки може сам да иде до Аладжа манастир да се убеди на място. Още повече кметът с неговия готин Мерцедес. И, о, ужас, станало е под носа ни – ама кой, кога, защо, ааа, ще се даваме на прокуратурата и прочие сценки, достойни за второкурсник от НАТФИЗ. Йорданов е строг, но справедлив!

Та така. Във Варна си тече ли тече сапунката в стил “Бианка е бременна, но аз съм невинен”. Серия след серия - и ни кисне, и ни плакне. Чудесен филм, чудесна публика.

На снимката: Варненският кмет и новият му "Мерцедес", купен веднага след последните местни избори. Според БГНЕС, возилото струва около 300 000 лв., а специалният петцифров номер - не по-малко от 8000 лв.
Facebook

Няма коментари:

Публикуване на коментар