23 април 2009

Тишината в републиката

Законът за събранията, митингите и манифестациите е най-най-най-първото демократично завоеваниe на отърсващата се от комунизма България, веднага след 1989 г. Той е приет от "старото", заварено след промените, избрано преди промените Народно събрание - на 25 януари 1990 г., обнародван на 2 февруари същата година. От тогава досега е "пипан" само веднъж и то, за да се променят глобите - числата в левове, заради деноминацията през 1998 г.

19 години по-късно, управляващата тройна коалиция посегна и на него. Предлага се забрана на митинги освен в обозначената зона на НС и военни обекти /единствените споменати в сегашния закон/, и на още места - Министерски съвет, Президентство, болници, МВР, РПУ-та, следствия, прокуратури, МО, подлези и надлези, затвори, съдилища, републикански пътища и други, "свързани с националната сигурност". Забранява се и използването на моторни средства и животни. Увеличават се и глобите. Уведомяването трябва вече да става най-малко пет работни дни преди проявата - досега бе 48 часа, но се допускаше и еднодневен срок при неотложни случаи. Внасят го днес, изненадващо, извън дневния ред на заседанието на МС, и също толкова скорострелно го одобряват. И...

... И настана тишина. Като след гръм посред зима. Като след изригнал вулкан, стопил всичко живо. Като след тройно управление на Сергей, Ахмед и Симеон. Тишина налегна републиката. Няма протести, няма хора, няма крави, няма трактори. Свободата е закрита. Със закон. Демокрацията е покрита. Със закон. Само тишина и Сергей, Ахмед и Симеон... Със закон.

Всички са се изнесли на Мусала, но и оттам ги гонят, щото не са искали разрешение от Симеон. Други пробват в гората - но тя е заменена. Трети обикалят черноморските чукари и дюни, но там се натъкват на частни хотели-прогимназии и голф-игрища. Четвърти бодро лазят към други планински върхове, но оттам надничат "Супер Боровец", "Супер Перелик", "Супер Паничище", "Супер Добринище", "Супер Банско", "Супер Пампорово", "Супер Странджа", "Супер Стара планина", "Супер Рила", "Супер Пирин", "Супер Дунав"... Малка група тарикатски застава на мегдана на Н-ското село, тъкмо да вдигнат плакатите и изневиделица се появява стадо крави с трактори, водени от местния пъдар Гоцко, което им коства солидна глоба /според предложението на МС - от 500 до 3000 лв./.

Най-хитрите не чакат подкана - дълбаят тунели. Под земята. Хем е тихо, хем прохладно. И на никого не пречат - никой не ги вижда и чува. Супер тунел. И тишинааа. Тишина като след тройно управление на Сергей, Ахмед и Симеон... Републиката е закрита. Със закон.
Facebook

3 коментара:

  1. Абе що си правят труда да въвеждат диктатурата едно по едно, на парче - я, направо да я закрият тая демокрация..Да не се хабят, че няма време - изборите чукат на вратата. То бива,бива, ама...

    ОтговорИзтриване
  2. в момента комунистите не искат да дадат властта си.лошото е,че сега са комбина с турците.мисля,че Станишевците ще командват още.поне докато народа не иде да ги изрита от парламента отново.

    ОтговорИзтриване
  3. народът се е вторачил в пъпа си и хич и не се освестя... за съжаление

    ОтговорИзтриване