13 юли 2009

Бийтълс го отнесоха преди половин век, ред е на рапа

Не мога да повярвам, че ми се случва отново. Потресена, цяла седмица следя истерията срещу един рапър, когото новоизлюпената, гелосана, морализаторска, безжалостна, еснафска, еднопластова, обществена глутница кучета захапа заради някакви си песни и текстовете в тях. Ужасена съм, че някой го отнася заради артистичен псевдоним и стил музика, пък бил той и не особено популярен. Не ме интересува как се казва, не ме интересува каква музика свири или пее, не ме интересува от коя партия е, не ме интересува от кой град и от коя махала е... Интересува ме друго.

Поразява ме комунистическият плам, с който бе оплюто още преди да се види и разбере как и какво ще свърши в парламента едно младо момче. Изненада ме забележителната тоталитаристична жестокост и необяснима озлобеност към различното, с които глутницата реши, че няма какво да чака да види умен ли е, прост ли е, кадърен ли е, некадърен ли е, добър човек ли е или не. Неееееее... Я, направо в Белене. Откъде-накъде ще се казва Маниака и ще пее рап - я, в Белене. Ама, как, моля ви се, ще си измисля такъв псевдоним и ще пее "Бум, мада фака" - я, марш откъдето е дошъл, че иначе Белене. Оооо, щом пее рап значи е убиец, изнасилвач, крадец, пияница, прелюбодеец, лъжец - я, друм към Белене... И в същото време, с широко затворени очи, не забелязват другите персони, влезли в новия парламент! Които хитро крият своята тъмна страна и не са писали на младини бунтарски текстове, пази, Боже, които да разголват публично същността им.

Изумена съм от липсата на несвобода в мисълта и нетолерантност в действията на млади хора към млад човек. Забраниха му още отсега да има изобщо бъдеще в политиката, щото, видите ли, на младини не е измислил рапърски текстове, в които се пее за теменужки, луна и още нещо. Произнесоха присъдата - всеки рапър е априори виновен, но пък кръстил се Маниака - съвсем. Разпоредиха от днес - всеки рапър, ако не пропее за звезди, любов и рози, постлани по пътя нов - вече в Сибир. Белене е леко за тях.

Айде, бе, ще ми пеят рап - я, бой по канчето. Какво като рапът е бунтарски стил на младите към обществени несправедливости. Тук, в България, не може. Тук трябва да има комсомолски плам, да крачи бодра смяна усмихнати, добре облечени, добре зализани и вчесани момченца и момиченца, които са добре циментирани в новите униформи на светлото бъдеще, държавата майчински им разтваря вратите на училището, университета и новата работа и ги обгрижва нежно до края на дните им. Каква идилия, каква принципност, каква загриженост! Тук всички са доволни след преживения катарзис от прогонването на онова, сатанинско, различно, неразрешено НЕЩО и пеят разрешените химни на розовия живот.

Розови са ушенцата им - зер, не чуват "бум, мада фака". Розови са устичките им - никога през живота си не са псували. Розови са им краченцата и ръчичките, едни такива пухено загладени - никога не са ходили боси и не са пипали боклук. Очичките им гледкат щастливо - никъде наоколо не се виждат гадни рапъри. Те всичките са отдавна забранени и запрени в гета, за да не дразанят еснафското самодоволство на примерните граждани на прекрасната ни родина, тръгнала по пътя на духовното извисяване и телесно прочистване. Да живей, животът нов...

ОК! Угасете кладата - вече няма вещици. Няма и дразнители. Бийтълс го отнесоха преди половин век, ред е на рапа.

Facebook

8 коментара:

  1. А може би не точно заради рапа. А може би не точно заради изразената свобода на мисълта в рап текст. Най-вероятно не е и заради младостта. Но тази шарения от цветя - гербери, зюмбюли, карамфили и т.н., просто придоби вече свръх кичозен формат. Рапа си беше само една провокация, на която той се върза и вече в интервютата след това всички видяхме, пък и се посмяхме - аман от елементарност в законодателния орган на България.
    Навремето Татяна Дончева закачи чантата си на инвалидната количка на своя колежка. И аз бих го направил. Някой знае ли нещо за дейността на тази депутатка? Но така я защитаваха... Че какво като е по-различна.

    ОтговорИзтриване
  2. Елементарното е, че се вторачиха точно в най-невинното момче. И в същото време, с широко затворени очи, не забелязват другите персони, влезли в новия парламент! Има и още, но после може пак да коментирам.

    ОтговорИзтриване
  3. Съпоставката между Бийтълс и рапърската измет е нелепа. Твърде жалко, че неможе да го осъзнаете. Вероятно би помогнало ако прочетете, ама наистина внимателно, "социално ангажираната" му лирика.

    ОтговорИзтриване
  4. Не сравнявам поезията, сравнявам подходите! Твърде обидно, ако не го осъзнавате!

    ОтговорИзтриване
  5. Не. Действително обидното е, че възприемате бръщолевенията на пишлемето като "поезия", а просташките и пошли изцепки на другарите му като артистично поведение. Единственият адекватен коментар, който прочетох по темата е на Иван Бедров. Препоръчвам ви го.

    ОтговорИзтриване
  6. Ние, българите, сме увредени - за кокошка няма прошка, благоговоеем пред този, който е откраднал милион и треперим да не го засегнем. Аууу, какъв тарикат. А, що се отнася до споменатото - първо беше против маниака в нс, сега е против излизането му - каква е всъщност позицията

    ОтговорИзтриване
  7. Разликата, госпожо Панайотова е в това, че Бийтълс никога не са били кандидати за депутати. Вероятно щяха да свалят Уилсън например, но не го направиха. Те правеха музика. Един от тях върна ордена си МВЕ заради война, после беше преследван от американските власти и нвакрая застрелян. Вашата аналогия не само е нелепа. Тя е цинична!
    Аз наистина се радвам, че избраха говедото за народен представител, защото в говеждата трябва все пак да имат представителство.

    ОтговорИзтриване
  8. Уфффф, абе, аз да не съм идиот, че да сравнявам Бийтълс с Маниака, бе. Това не е музикален блог, нито музикална класация. Не сравнявам музики, не сравнявам текстове, не става дума за това. Става дума за П-О-Л-И-Т-И-К-А. За конкретно политическо поведение, подход, начин на действие и те, печално напомнят за едни отминали времена, които могат да се характеризират с един точно определен набор от термини, като например - комунизъм, тоталитаризъм, сталинизъм. "Има човек - има проблем, няма човек - няма проблем". Аааааааааааааааааа... Наистина ли не го разбирате или не ви се иска?!

    ОтговорИзтриване