16 май 2009

Прощално-пушаческа

Еееех... Не ме търсете, приятели. Не ме канете на рожденните си дни. Няма да дойда. Няма да пея вече караоке. Няма да разказвам смешки. Не заслужавам вниманието ви. Нито съжалението, нито подкрепата ви. Край. Свърши се.
Аз съм гадна пушачка.
Не мога да ходя по кръчми. В нито една.
Ще си пуша кротко в къщи.
Сама. Котаракът ще ближе милостиво сълзите ми. Кучето ще ги улавя с подскок още във въздуха - преди да капнат върху мръсния пепелник.
Ще съм с вас само духом.
Подсмърк.
Подсмърк.
Пуууффф, паааафф, подсмърк. Пфууууу.

Докато се опитвате да се веселите без мен, ще попържам.
Когото се сетите и не се сетите.
Никотинът бил вреден. Знам.

Блазе им на тези, дето плющят свински пържоли, мазни ребърца и лоени хапки напълно легално. Трупат убийствен холестерол. Дебелеят като за световно. Едвам дишат от тлъстини. Кръвната захар им сервира за десерт диабет. Поръсен с индийско орехче, бавно и полека, на порции. Но никой не се сеща да им запре кръчмите със свинско, пържено, тестяно, сладко и прочие вредни вещества и храни. Бъдещите им деца, в чието здраве уж се кълнат и приемат глупави закони, ще правят след време същото с не по-малък плам и шиш на жар. Ефектът ще е невероятен - направо ще се търкалят по мраморите на непушаческите пуритански бистра, що да се морят да вървят.

Блазе им на тези, дето нямат ресторанти. Питах онези, дето имат. Знаете ли какво ми казаха – кръчмите за непушачи не се пълнят. Ще фалират.

Блазе им на тези, дето са малцинство. Специален закон им въведоха. Сегрегираха от раз мнозинството. Както навремето американците. В един момент са се питали кой е по-голям сегрегат – чернокожите или белите. Щото задължили белите неотменно да приемат чернокожи в училищата си. Докато обратното не важало – училищата за чернокожи били само за чернокожи.

Блазе им на тези, които нямат малко повече въображение да предложат някакви варианти, за да не изпаднем аз и другите гадняри като мен в изолация. Например, чрез малко по-гъвкав подход, чрез икономически мерки да зачетат правата и на лошите /пушачи/ и на добрите /непушачи/. Ето един вариант.

Вместо сега приетата тотална забрана за пушене във всички, без изключение, заведения, ресторантьорите да са задължени да откриват или кръчма само за пушачи, или само за непушачи. Да са принудени законово, ако искат и двете, да обособят две напълно самостоятелни зали. Без право на отказ се въвежда мощна аспирационна и вентилационна системи във всички зали. На едните да им продухва дима, на другите – самодоволството от победата. Това на майтап. Сериозно сега.

За да има икономически ефект, както за собствениците на заведения, така и за добре ухаещите, единствено и само на парфюм, юпита да се въведе отстъпка от 10 процента за последните. Пушачите пак ще бъдат наказани заради вредния си порок като им се набие пък 15 процента надценка. Така ще плащат част от сметката на непушачите, а кръчмарите с остатъка ще избият парите за допълнителния лукс, който им е разход - вентилационната система /дали е лукс е друг въпрос, или и сега трябва да е нещо абсолютно задължително/. А непушачите ще се чувстват пак привилигировани, но и ще спестят пари за още една вечеря в любимия си ресторант.

Толкова е просто. Ефектът засяга всички страни от всички страни. Икономически и здравословни. Не е ли така? Почти съм убедена, че този вариант не по-малко ще допринесе за увеличаване на масата на непушачите. По чисто пазарни причини.

Докато накрая, в един хубав ден ние, гадните пушачи, не изчезнем напълно. А бъдещите поколения току ще ни изкопават изпод някоя вкаменена, но запазена като по чудо караоке-кръчма, застинали с цигара в уста, с микрофон в ръка, заобиколени от компания, изпопадала под масите от смях заради поредния глупав, смешен и неизпълняван закон.
Facebook

17 коментара:

  1. Много е смешно, че всички противници на забраната контрират с репликата "а вие Макдоналдс защо ядете". Може и да ядем, ама това на другите по какъв начин точно пречи? А ако искаме може и да не ядем! Забраната е двояка: ограничаване на пушенето И предпазване на непушачите от пасивно пушене (защото активното И пасивното пушене са доказано вредни).
    Жалко е и, че би отказала приятелско парти, защото няма да можеш да пушиш.
    Колкото до твоята идея - не работи. Непушачите са жертва на пушачите, защото в една компания винаги има пушачи, които настояват да се седне на маса за пушачи, и с които непушачите съчувствено се съгласяват. Досега не съм попадал в смесена компания, която доброволно да седне на маса за непушачи.
    Пълен мит е и идеята, че кръчмите за непушачи ще фалират. Виждал съм го - не само не фалират, ами в крайна сметка всички са по доволни - и собственици, и персонал, и клиенти. Какво по-добро за бизнеса от това.
    Има и един бонус за пушачите - пушейки всички навън, те по-лесно се социализират.

    ОтговорИзтриване
  2. Това трябвше със запалена цигара да го прочета...

    ОтговорИзтриване
  3. Деблеейки, натъпкан с оня гадния холестерол и диабет и други вредни вещества в кръвта и с времето запечатан в гените - ти ги предаваш и на бъдещите си деца и поколения, примерно. Знам, че непушач няма да се съгласи с мен. Сега ви се е паднало да натриете носа на всички. Както ниските безумно желаят да са високи. Е, станаха. Със закон. Затова, приеми го от по-рационалната страна, която предлагам. Какво лошо има в това предложение, не разбирам? Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. А що се отнася до това, че бих се отказала от приятелско парти - в материала съм използвала литературна фигура, стилистична, викат й хипербола. Тук, в Уикипедия http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B8%D0%BF%D0%B5%D1%80%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B0_(%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0)
    можеш да прочетеш какво значи.

    ОтговорИзтриване
  5. Нищо лошо, освен че не може да сработи и аз обясних защо. А ние вече си имаме неработеща наредба!
    И айде стига с лошите храни, защото примерът е неудачен. Сякаш пушачите не ядат кофти храна. Да не говорим, че е по-вероятно като непушач да имаш по-висока оценка за здравето си и да се храниш по-здравословно, отколкото пушачът, който и без това се трови, че един хамбургер ли ще му е проблема.

    ОтговорИзтриване
  6. Наредбата е неработеща, точно защото липсва икономическата заинтересованост.

    ОтговорИзтриване
  7. В една нормална държава не може зад всяка норма да има икономическа заинтересованост (интереси). Трябва да има норми, които да гарантират "доброто" на обществото вкл. здраве.

    ОтговорИзтриване
  8. Дам, и аз това казвам - за да ми запазят здравето, да забранят и свинското, субпродуктите, захарта и прочие, за да се чувствам истински гарантирано здрав и обществено щастлив.

    ОтговорИзтриване
  9. Скока в цените не ме отказа от цигарите, но тия хора ще го направят. Скоро ще ми забранят да пуша и на терасата...

    ОтговорИзтриване
  10. Тъй като не мога да те убедя, просто ми остава да злобея. А така или иначе в рамките на година-две след въвеждане на забраната пушачите (поне вътрешно) ще признаят значението и. Успех!

    ОтговорИзтриване
  11. когато ям мазни пържоли и кюфтета аз вредя само на себе си, на никой друг... и опрделено не променям генетичния си код...не така стои въпроса с пушачите, които остави другото, ами ми омирисват на гадно косата и дрехите ... и наистина няма случай пушач да се съгласи да седне на масата на непушачите, винаги е обратното ...

    ОтговорИзтриване
  12. Хаха, Грегъри, аз ти казах още в първия ми коментар, че няма начин единият да убеди другия. Хаха, благодаря ти за включването. Не спирай да се смееш, това е по-важното. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Само да допълня, че, тъй като обществото ни явно е разделено на две, по-мекият вариант е да се започне с някакви бонуси, икономически, за да може по-леко да се преглътне от всички и най-вече от жертвите до пълното им изчезване. Все пак това е навик, зависимост и не е лесно да се откажеш, ей, така, щото някой ти е заповядал. Това е!

    ОтговорИзтриване
  14. Никаква милост към пушенето е равносилно на пълна милост пъм пушачитв ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Никотинът, сам по себе си и в тези количества, не е вреден. Вреден е начинът, по който голяма част от "цивилизацията" е решила да го вкарва в организма си ;-)

    ОтговорИзтриване
  16. Наскоро спрях за пореден път цигарите, но като чуя или видя поредната кампания срещу пушачите ми идва да пропуша пак.Във фирмата, в която работя има бонуси и мисля,че има ефект от тях.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен, относно генетичния код - а вие чували ли сте за Хегел и че количествените натрупвания водят до качествени изменения? Медицински доказателства сега няма да привеждам, но при нужда - welcome... А, някой знае ли откога се пуши? Четете, отделен е въпросът с миризмата. Него не го обсъждам, щото ми се струва прекалено снобарски. Има перални, има и бани и всеки ден топла вода - welcome...

    ОтговорИзтриване