20 октомври 2011

Котараците на статуквото

Някой, някога, някъде беше казал: “Котараците изяждат чайките, не ги учат да летят!”. Сетих се за този афоризъм, наблюдавайки предизборната кампания във Варна. И по-специално тримата най-видни представители на статуквото, които атакуват кметското място. Кирил Йорданов, Борислав Гуцанов и Веселин Марешки. Котараците. Които са дотолкова символ на досегашния модел на управление на общината, че даже забравят да изплюят перата на схрусканите чайки, докато се представят за алтернатива и ново начало.

Няма как досегашен кмет с 12 г. управление, бивш председател на общинския съвет и шеф на партията, която подкрепяше Йорданов 12 г., и общински съветник с 8 годишен стаж, представляващ незапомнен брой сменени партии, да са новото лице, което заслужава Варна. За да излезе от тресавището, в което те я набутаха. Няма как иронията в ситуацията да не бъде осъзната от всеки, който с чисто сърце и ум желае промяна на модела “Варна”. Моделът, на чиято софра котараците лъжеха чайките, че ще ги научат да летят.

За Кирил Йорданов, който с развращаващия си модел на управление катурна Варна от морска столица в подтичваща след бързоразвиващите се градове повлекана, тези избори трябва да са последните. Основният виновник за дереджето на варненци просто трябва да се прости с мераците за продължаване на агонията им. Уморен и изхабен кмет се сменя – не му се поднасят нови хоризонти, дори облечени в нова партийна премяна. Този път от ГЕРБ!

Позата на Борислав Гуцанов на жертва на безскруполността на Кирил Йорданов и ГЕРБ не го прави алтернатива на статуквото. Каквото и да си приказваме, БСП издигаше и подкрепяше Йорданов през всичките години. Те го направиха дори депутат. Те управляваха града заедно с него. Част от вината за безобразното изоставане на Варна е и тяхна.

Циркаджийските номера на Веселин Марешки, включително в общинския съвет, не могат да заличат заменките, които внасяше и оползотворяваше. Няма как да е алтернатива човек, който взриви като за последно общественото мнение в последните дни на местния парламент. С онази безобразна сделка за 16-те дка в Морската градина, в чиито рамки влиза и Логопедичната градина. Безсрамните новини тогава течаха като из ведро от вестници и други медии. Стигна се дотам прокуратурата да се самосезира заради публичните свидетелства на съветници за раздаването на едни 5000 лв. преди да мине сделката и още 15 000 лв. след това. Стигна се и до нови признания наскоро, пак от колеги на Марешки в общинския съвет, че са били подложени на неимоверен натиск да гласуват сделката за Морската.

Марешки, който безсрамно се кълне в името на болните и бедните, демонстрира богатството си единствено с цел да приложи котарашките си инстикти за лов на чайки. Безочливото записване на имена и телефони на хора, обяснявано срамежливо с набиране на застъпници, си е префинен метод за заобикаляне на закона. Когото пък управляващите от ГЕРБ някак странно не искат да защитят. Дали пък това не е сигурен знак за договорки между бизнесмена и тях?

Сигурно обаче е едно – да дойде кмет, спечелил изборите с купени гласове, е твърде рискован лукс за града. Защото подобни начинания са кухи в същността си. Защото зад една 50-левка стои 50-минутно забавление, неподплатено с обществено довeрие. И най-накрая, защото това е опасно заиграване с бездушен алъш-вериш, който с времето има всички основания да се превърне в луксозен риск. За Варна.

И така. Сценичната армия на статуквото денонощно упорства във вярата си, че точно те са промяната. Движи се умело по тънката кора на чувствата и желанията да се смени управлението на Варна. Надява се да не бъдат разпознати скритите зад маските очертания на хора, загубили обществените измерения на одобрение и ръководство. Експлоатира наивността и присъщата й неспособност да различава различните степени на политическото зло. Всячески се стреми да отклони погледа на варненци от кандидати, които не са участвали в техния пир – нито в общината, нито в общинския съвет. Разчита на политическия скептицизъм, за да лансира неубедителни аргументи, които само след година време ще се лепнат като запазена марка на един град, който макар и на морето, ще търси напразно чайките над него...

Facebook

7 коментара:

  1. изборите приключиха, очакваме с нетърпение да публикувате нещо ново

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна публикация. Продължавай в същия дух!

    ОтговорИзтриване
  3. Прав си и за Кирил Йорданов и за Борислав Гуцанов и за ГЕРБ и за Марешки. Ми то не останаха хора, не остана за кой да се гласува. Проблема с десните лица е, че те са бивши леви. А дали наистина са "бивши"?! Дано избора ти е добър, само времето ще покаже...

    ОтговорИзтриване
  4. интересен блог, продължавайте да пишете и да споделяте с всички нас, в очакване на нови публикации - поздрави и до скоро

    ОтговорИзтриване
  5. Определено сценичната армия на статуквото денонощно упорства във вярата си, че точно те са промяната. Движи се умело по тънката кора на чувствата и желанията да се смени управлението на Варна. Надява се да не бъдат разпознати скритите зад маските очертания на хора, загубили обществените измерения на одобрение и ръководство. Експлоатира наивността и присъщата й неспособност да различава различните степени на политическото зло.Много добре пишеш и съм напълно съгласна с всичко.Радвам се че попаднах на този сайт.За Веселин Маринов не спира да се пише горкият той.

    ОтговорИзтриване
  6. Веселин Марешки има какви ли не забавни ситуации, поздравления за хубавата статия.

    ОтговорИзтриване
  7. Като че ли има нещо като циркаджийски номера на Веселин Марешки, включително в общинския съвет, не могат да заличат заменките, които внасяше и оползотворяваше. Няма как да е алтернатива човек, който взриви като за последно общественото мнение в последните дни на местния парламент. С онази безобразна сделка за 16-те дка в Морската градина, в чиито рамки влиза и Логопедичната градина. Безсрамните новини тогава течаха като из ведро от вестници и други медии. Много добре сте написали затова си позволих да цитирам. Не знам как успя да стигне до политиката този човек. Явно това че с пари всичко се постига е вярно.

    ОтговорИзтриване