21 април 2009

Много лично: Станишев, крили ли са те с шлифери?

"Водещ: Аз си спомням, преди години ми беше направила впечатление една ваша молитва, която тогава беше съвсем спокойно изразена пред ваши партийни колеги. Цитирам по памет, дано да съм прав. Тя беше следната: „Господи, дай ми сили да променя това, което мога, да се примиря с това, което не мога да променя и ми дай мъдростта да направя разликата между едното и другото”. Правилно ли ви цитирам?

Сергей Станишев: Съвсем точно. Това беше моето първо изказване като председател на БСП през декември 2001 година. И тогава аз бях съвсем пресен като председател. И изведнъж в края на конгреса ми казаха - сега трябва да направиш заключително слово. Аз казвам - какво заключително слово. Като председател на партията да набележиш основните виждания за бъдещето така, както БСП ги вижда. И тогава не знам по какъв начин тази молитва се появи в главата ми. Помня я много отдавна. И някак си съвсем импровизирано го казах и мисля, че е нещо, което е валидно за всеки човек във всякаква ситуация.

Водещ: Не знам как са реагирали тогава възрастните социалисти.

Сергей Станишев: Имаше изненада, но като че ли се възприе. Аз така почувствах залата."

Този откъс е от интервюто на Станишев в Нова телевизия на втория ден от Възкресението - 20 април 2009 г. С тези думи то започна. С един замах, ей, така, от раз, научихме, трогнати и умилени, че Сергей Станишев, освен всичко останало, бил едва ли не и духовен дисидент!!?? Знае молитва. Отдавна, но от кога - няма значение. Остава само да се чудиш - малко преди или малко след 89-а. И направо разстърсил, така, по младежки някак си, възрастните социалисти, за които основно мерило за добър комунист бе да ненавиждат църквата и християнството и да накарат всички да я мразят, като за целта използваха всички методи на тоталитарната държава, милиция и Държавна сигурност. Не знам за вас, но за Станишев е знайно, че е расъл в семейство на секретар на ЦК на БКП.

Аз пък, ей така, от раз си спомних моята маминка /бел. авт. баба по майчина линия/. Много я обичах, Бог да я прости. Та, тя беше доста възрастна /родена е 1910 г., късно се е омъжила, после родила три деца, останала млада вдовица/ в сравнение с бабите на моите връстници. Помня като малка, когато се случеше да преспивам у нея, непрекъснато любопитствах защо винаги като си ляга вечер се кръстеше и казваше нещо тихо. Единственото, което чувах беше явно предназначено като за мен: "Ела, Боже, да спим!". На моето детско любопитство тя отговаряше уклончиво. После разбрах, вече по-пораснала, че те с майка ми непрекъснато ме щадяха и пазеха. Затова не ми откриваха цялата истина. Бях буйна и много приказлива и изтърсвах неща, на които, според възрастните, нито им е мястото, нито времето. Беше втората половина на 70-те години.

Ей, така от раз си спомних, как след като поотраснах и след едно доста инатливо тръшкане, ме взеха на църква на Великден в полунощ. Бяха се събрали много хора, но предимно възрастни - за моите представи тогава - баби и лели. Помня как насила ме натикаха в средата на множеството и някакви шлифери взеха да ме обгръщат отвсякъде. Което ме дразнеше още повече, тъй като и без това нищо не виждах - какво става отпред, отзад или встрани. После разбрах, че това е била неписана, солидарна мярка - с телата си да ме скрият от така наречените отрядници, които контролираха и преследваха всяка проява на християнство. Оставяха "бабите" да се кръстят, но бе абсолютно забранено за млади и ученици.

И тъй като премиерът Станишев ми е набор - преживяли сме едни и същи времена на една и съща възраст - искам да го попитам само едно:

"Теб крили ли са те с шлифери?"
Facebook

5 коментара:

  1. Не!Него са го крили във Волга-та с перденца...

    ОтговорИзтриване
  2. Много интересен въпрос! Просто неволно ме разсмя. Г-н станиШев е толкова далече и встрани от българската действителност, че и да узнае за този въпрос, няма да може да го осмисли, камо ли да отговори. Не съм далеч от мисълта, че младия господин невменяйко, ако му се каже, че хляба се бере от дърветата, може би ще повярва.
    Да не говорим, че ако му се покаже ръж, овес пшеница и ориз - би ги разпознал. Самия факт, че столетницата си е избрала такъв вожд, говори колко и е потенциала, щом няма по-добър от сърГея.

    ОтговорИзтриване
  3. Да са го крили?? Неее, той демонстрира самочувствие как е хванал господ за шлифера! Господи, прости ми богохулството, но неговото е по-голямо!

    ОтговорИзтриване
  4. Мен пък са ме кръщавали в една църквица в София, а не в родния ми град, защото така е имало по-малка вероятност да запишат родителите ми в списъка на "политически неблагонадеждните" и да ги тормозят.

    Станишевата секта е напълно несъвместима с християнството и с християнските ценности, така че е абсурдно да обсъждаме теологическата обосновка на измислените от безбройните му съветници популистични изказвания. Едно време Станишев-старши е издевателствал над християните, за да държи властта, а днес Станишев-младши демагогства пред същите тези християни пак за власт. Вземи единия, че удари другия.

    ОтговорИзтриване
  5. Аз съм кръстена точно на годинка, но в църква на село. Предполагам, че логиката е била точно обратната- по-надалече от водещите Списъка. Не знам...

    ОтговорИзтриване